Aangepaste dienstregeling op spoor blijft voorlopig

UTRECHT - De aangepaste dienstregeling voor het treinverkeer blijft in ieder geval tot en met dinsdag van kracht. De NS en ProRail hebben dat vrijdag afgesproken omdat het weerbeeld voor de komende dagen onzeker is.
De organisaties willen op zeker spelen door de dienstregeling even te houden zoals die is. Vorige week vrijdag en zaterdag waren er veel problemen op het spoor door het weer, vooral rond Utrecht en Amsterdam. Door de extreem lage temperaturen en sneeuwval kwamen veel reizigers in de kou te staan.

CLAIMS

Bijna twintigduizend mensen dienden bij de NS een claim in vanwege de vertragingen. Dat is veel meer dan normaal. Hoeveel geld er tot nu toe is geclaimd, kon een woordvoerster vrijdag nog niet zeggen. Treinreizigers die de afgelopen dagen te maken kregen met storingen op het spoor, kregen een half miljoen kopjes koffie, thee en cappuccino van de NS.

DIENSTREGELING

Na afloop van de wekelijkse ministerraad gaf minister Schultz aan dat de directieleden van NS en ProRail niet in aanmerking zouden moeten komen voor een bonus. Dit wegens de slechte prestaties tijdens het winterweer.
Eerder liet de verkeersminister zich ook al scherp uit over de twee bedrijven. Zo zou de dienstregeling op het spoor eerder aangepast moeten worden als er zwaar winterweer op komst is. De dienstregeling is dan betrouwbaarder, ook al kunnen dan minder mensen tegelijkertijd reizen, vindt Schultz.

SPITS

Voor de avondspits van vrijdag verwacht de Verkeersinformatiedienst een reguliere spits. Volgens de ANWB hebben veel mensen ijsvrij genomen omdat er amper files staan.