Weersverwachting ongunstig voor Elfstedentocht

UTRECHT/DE BILT - De vorst lijkt in het weekeinde af te nemen, zozeer zelfs dat dooi zijn intrede doet. De weerinstituten geven voor de nacht van vrijdag op zaterdag nog matige vorst aan, maar daarna wordt het minder en zondag overdag is het waarschijnlijk overal net boven nul.
Het KNMI meldt dat er na het weekeinde maar een kleine kans is op voortzetting van het winterweer. De verwachting van MeteoConsult voor volgende week laat voor 's nachts hooguit een paar graden vorst zien en
overdag temperaturen boven nul. Weeronline biedt hetzelfde beeld.
De Elfstedentocht kan op zijn laatst zondag worden gehouden, daarna dooit het. Dat zei meteoroloog Johnny Willemsen van weeronline.nl dinsdagochtend. Zondag in de loop van de dag komt de temperatuur waarschijnlijk al boven nul. Twee grote weermodellen zijn het met elkaar eens over de dooi. Maandag was dat ook al zo.
Opvallend detail is dat de dooi dit keer uit het noordwesten zal komen en niet uit het zuidwesten. Daarmee komt Friesland als eerste aan de beurt als het gaat om hogere temperaturen. Dooi over de noord, heet dat.