Vitens: draai radiatoren open

UTRECHT - Waterbedrijf Vitens adviseert particulieren en bedrijven om alle radiatoren in het pand open te draaien en de ruimte waar de watermeter en de hoofdkraan zich bevinden zo goed mogelijk te isoleren.
De grootste waterleverancier van Nederland kreeg dit weekeinde al ruim 2000 meldingen binnen van mensen die zonder water zaten omdat de leiding bevroren was. Dat is een recordaantal, aldus een woordvoerder van het bedrijf.
Vitens levert water aan 5,4 miljoen aansluitingen. Het bedrijf zet extra personeel in en laat monteurs en medewerkers van het callcenter 24 uursdiensten draaien. Vitens vreest dat deze week nog veel meer leidingen
zullen bevriezen omdat mensen niet meer weten wat ze moeten doen bij strenge kou. Zo moet de verwarming ook in nachtstand minimaal op 14 graden blijven staan, zo adviseert het bedrijf.
Bevroren waterleidingen veroorzaken ook regelmatig wateroverlast, omdat ze kunnen knappen. Zo zijn alle leerlingen van het ROC Midden Nederland in Utrecht maandag naar huis gestuurd omdat een vleugel van het hoofdgebouw onder water stond. Of de lessen dinsdag weer doorgaan, is nog niet bekend.