Eis voorwaardelijk celstraf vader vuurwerkdode Roy

UTRECHT - De vader van de 13-jarige Utrechtse jongen die op 1 januari 2011 in Harderwijk tijdens de jaarwisseling overleed, moet een jaar voorwaardelijke celstraf krijgen. Dat eiste het Openbaar Ministerie vandaag in de rechtbank in Zutphen.
De 45-jarige vader, Cornelis van B., en 46-jarige Frederik B. hadden een mortier met de verkeerde kant boven in een gietijzeren buis gezet. De bom, ter grootte van een struisvogelei, moest boven de camping op dertig meter hoogte ontploffen. Het stuk vuurwerk explodeerde echter in de buis.
Scherven daarvan raakten de 13-jarige Roy. De jongen was door de ontploffing van de vuurwerkbom op slag dood. Scherven sloegen ook door wanden van caravans. "Verdachten mogen van geluk spreken dat er niet meer doden of gewonden zijn gevallen", aldus de officier.
De officier van justitie eiste tegen Frederik B. een voorwaardelijke celstraf van een jaar en de maximale werkstraf van 240 uur. Tegen Cornelis van B. werd ook een werkstraf van 100 uur geëist wegens verboden wapenbezit. In het chalet van de vader werd een vuurwapen gevonden.

VEERTIEN METER

Volgens de officier ging alles mis wat mis kon gaan. De verdachten stonden op ongeveer 20 meter afstand van de bom. Volgens de politie bleek dat het slachtoffer op een kleine veertien meter stond.

Volgens kenners is een afstand van 265 meter veilig. Ook zat de bom klem in de kachelpijp.
Eén van de advocaten bepleitte niet-ontvankelijkheid van het OM omdat zijn verdachte niet de kans heeft gehad een advocaat te raadplegen. Beide verdachten kregen op 1 januari te horen van agenten dat ze niet vervolgd zouden worden en dat daarom een advocaat niet nodig was.
Uitspraak op 14 februari.