"Slachtoffer pokermoord had maffiageld in kluis"

UTRECHT - Het slachtoffer in de pokermoordzaak werd afgeperst en had 250.000 euro aan crimineel geld in een kluis. Dat zegt Joshua B., de hoofdverdachte in de zaak. De rechtbank in Utrecht behandelde vandaag de zaak van de vermoorde 19-jarige Jelle de Baat uit Hilversum.
Jelle de Baat werd een jaar geleden dood gevonden langs de A27 bij Hollandsche Rading. De Baat en zijn vriendin werden ontvoerd en beroofd na een avondje pokeren in Utrecht.
De Baat had eerder ingebroken in een huis, waar hij een flink bedrag had buitgemaakt. Dat kwam onder meer hoofdverdachte Joshua B. ter ore en hij eiste geld van De Baat om zijn mond te houden. De Baat betaalde 5000 euro, maar dat was voor B. niet voldoende. Hij wilde veel meer geld.

POKERAVONDJE

De Baat meed Utrecht zo veel mogelijk, maar wilde zijn pokeravondje op 11 januari 2011 niet afzeggen. Daar was onder meer Cesar R. aanwezig en hij tipte Joshua B. Die haalde de twee op en reed met zijn slachtoffers naar hun huis in Hilversum, waar ze de combinatie van hun kluis moesten prijsgeven.
Zijn vriendin werd in het huis in Hilversum achtergelaten. Vervolgens werd de Baat naar de plek gereden waar hij is neergeschoten en achtergelaten.
Het OM eiste tegen Cesar R. 15 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk wegens medeplichtigheid aan afpersing en diefstal. De eis is relatief hoog omdat het OM hem verwijt dat hij Joshua B. heeft getipt, terwijl hij wist dat het fout kon aflopen.

MEDE-VERDACHTEN

Niet alleen Joshua B. wilde geld van De Baat. Ook Alexander C. probeerde hem af te persen. Het OM eiste tegen hem daarom een werkstraf van 180 uur en 3 maanden voorwaardelijk voor poging tot afpersing.
Tegen Sean W. werd voor poging tot afpersing, drugsbezit en bezit van een nepwapen 9 maanden cel geëist. W. moet ook een voorwaardelijke gevangenisstraf alsnog uitzitten.
De eis tegen Joshua B. volgt waarschijnlijk donderdag, als de zitting wordt voortgezet.