VVD en D66 tevreden over zondagsopening supers

UTRECHT - De VVD en D66 in Utrecht zijn tevreden over het verloop van de eerste zondag waarop alle levensmiddelenwinkels in Utrecht de deuren mogen openen.
Op 19 januari stemde de gemeenteraad in met de nieuwe Winkeltijdenverordening en vandaag mochten alle levensmiddelenwinkels in de Domstad voor het eerst open zijn, buiten de koopzondagen om. Dat grepen de twee liberale partijen aan om campagne te voeren bij supermarkten en winkels.
De VVD was onder meer aanwezig in Vleuterweide. De Albert Hein daar was open, maar de bakker en de slager hielden de deuren gesloten. Heel anders was dat op de Kanaalstraat in de wijk Lombok. Raadleden van D66 merkten dat daar de groentewinkels hun waar ook op zondag hadden uitgestald.

LASTIG

Winkeliers in Lombok hopen dat ze nu klanten trekken, die anders hun boodschappen zouden doen bij supermarkten. Soms is de zondagsopenstelling een lastige keuze tussen een vrije dag of omzet maken, erkent D66-raadlid Arjan Kleuver.
Slijterijen en tabakswinkels moeten de deuren gesloten houden. De partijen konden niet zeggen hoe dat uitpakt bij supermarkten met een slijterij-afdeling of een aparte tabakscounter. Ze hopen dat de raad ook die winkels uiteindelijk de keus geeft om op zondagen op te zijn.
De VVD wil nog verder gaan en gaat het college vragen om het draagvlak voor de koopzondagen onder alle winkeliers te meten. Dimitri Gilissen van de partij zegt dat het zeven jaar geleden is dat er een referendum over de koopzondagen werd gehouden en dat het tijd is om de discussie opnieuw te voeren.
Overigens waren lang niet alle supermarkten geopend. Van de Albert Heinvestigingen in Utrecht bleef bijvoorbeeld iets minder dan de helft gesloten.