SP boos om schoongemaakte trams

UTRECHT - De SP in Utrecht vindt dat het Bestuur Regio Utrecht (BRU) de wet heeft overtreden. Volgens de politieke partij heeft het BRU stakingsbrekers ingezet om de trams schoon te maken. De FNV had afspraken met de BRU gemaakt over de schoonmaak, maar volgens de bond zijn die geschonden.
FNV vond het goed dat de trams deels werden schoongemaakt, om de veiligheid te garanderen. Het ging onder meer over zand in de remsystemen en schone ruiten voor de bestuurders. Maar de schoonmakers hebben tot teleurstelling van de SP en de vakbond de complete trams onder handen genomen.
De SP wil dat de gemeente Utrecht, als belangrijkste partner van het BRU protest indient tegen de gang van zaken. De FNV heeft tegen RTV Utrecht gezegd dat de bond een onderzoek gaat vragen van de Arbeidsinspectie. Mogelijk volgt daarna nog een schadeclaim richting de BRU.
Werkgevers bezuinigen volgens de actievoerders te veel op de schoonmaak, waardoor de werkdruk oploopt tot onaanvaardbare hoogte. Eerder werd al actie gevoerd in Utrecht Centraal en bij de rechtbank. Bij de NS wordt overigens wel schoongemaakt, omdat het bedrijf zich publiekelijk achter de eisen van de bond heeft geschaard.