Meeste jeugd-kopstukken Terwijde opgepakt

UTRECHT - Van de zeven kopstukken van de zogeheten Componistengroep in Leidsche Rijn zitten er inmiddels vijf vast. Dat zei burgemeester Aleid Wolfsen donderdagmiddag tegen RTV Utrecht.
De Componistengroep bestaat uit jongeren die in de wijk Terwijde overlast veroorzaken. De groepsleden zijn opgepakt voor criminele zaken als straatroven en autokraken, en zitten volgens de burgemeester al enige tijd achter slot en grendel.
De aanhouding van de harde kern is een opsteker voor politie, Justitie en de gemeente Utrecht. Die maakten donderdag bekend dat ze een keiharde aanpak voor jongerenoverlast en criminele of hinderlijke jeugdbendes hebben ontwikkeld. Jongeren kunnen gedwongen worden opgenomen, of worden extra in de gaten gehouden door middel van een elektronische enkelband.

RECHERCHEUR

Verder worden twintig rechercheurs en twee Officieren van Justitie volledig vrijgemaakt om onderzoek te doen naar criminele jeugdbendes. Elke rechercheur zal drie kopstukken van bendes volgen. Buurtbewoners kunnen direct contact leggen met de betrokken rechercheur.
Voor getuigen wordt volledige anonimiteit gevraagd bij de rechter. Er komt een maandelijkse rechtszitting voor leden van jeugdbendes. De gemeente kondigt aan dat ze sneller gebiedsverboden en uithuisplaatsingen zal toepassen.

AANHOUDING

De nieuwe aanpak is inmiddels in volle gang. Zo zijn er sinds vorig jaar maart successen geboekt in Kanaleneiland, waar de methode werd uitgeprobeerd. In Utrecht zijn zeventien hinderlijke, negen overlastgevende en tien criminele jeugdbendes bekend.

Utrecht beloofd keiharde aanpak jeugdgroepen