Tot 30 maanden cel voor diamantrovers in hoger beroep

UTRECHT - Vijf professionele Zuid-Amerikaanse diamantrovers en een heler zijn veroordeeld voor de diamantroof in mei 2008 in Utrecht. Ze kregen van het gerechtshof in Arnhem celstraffen van 24, 26 en 30 maanden.
De Zuid-Amerikanen waren speciaal voor de roof met valse paspoorten naar Nederland gekomen. Op de Mariaplaats beroofden ze een handelaar van een koffer met zo'n 5 miljoen euro aan diamanten. De bende wist niet dat de Mariaplaats volhangt met camera's.

IMSI-CATCHER

De politie kon via het verhuurbedrijf van hun vluchtauto een mobiel nummer achterhalen. De mobiele telefoon werd vervolgens gelokaliseerd via een omstreden IMSI-catcher. Daardoor kwamen de rechercheurs uit bij een woning in Almere.
Die IMSI-catcher was lange tijd onderwerp van juridisch getouwtrek in de zaak. Advocaat vonden dat zo'n apparaat alleen gebruikt mag worden als er bijvoorbeeld levens op het spel staan. Zowel de rechtbank als het gerechtshof vonden dat het apparaat in deze zaak wel ingezet mocht worden.

STRAFMAAT

Wel had het Openbaar Ministerie duidelijker moeten zijn over de inzet van het apparaat. De rechtbank in Utrecht had daar eerder rekening mee gehouden tijdens de strafmaat: 22 en 18 maanden. Het gerechtshof maakte daar korte metten mee en vond strafkorting niet op zijn plaats.
De aanklager had straffen tot 30 maanden geëist.