Schoonmakers voeren actie op Hogeschool Utrecht

UTRECHT - Op de School voor Journalistiek in Utrecht voeren tientallen schoonmakers actie tegen het schoonmaakbeleid van de school. Op de faculteit van de Hogeschool Utrecht zou ondanks de staking toch worden schoongemaakt.
De actievoerders waarschuwen de schoolleiding om te acties te respecteren, anders dreigen ze met tweeduizend schoonmakers te komen demonstreren op de faculteit.
De schoonmakers voeren onder leiding van de FNV sinds het begin van jaar actie voor betere werkomstandigheden. Ze staken op treinstations, in kantoorpanden en vorige week bij het UMC Utrecht en bij de rechtbank.
Ze willen meer respect en doorbetaling bij ziekte en genoeg tijd om het werk goed te kunnen doen. Ook eisen de actievoerders dat er serieus over loon wordt onderhandeld.
De werkgevers noemen de eisen van de schoonmakers veel te hoog. "Jullie bond komt met eisen die samen 12 procent extra kosten. De lonen moeten met vijf procent omhoog. Dat is niet realistisch, zeker niet in deze tijd", zei voorzitter Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW vorige week tegen actievoerders in Den Haag.