Eis 30 maanden cel voor diamantendiefstal

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep celstraffen van 30 maanden geëist in de zaak Glitter. In deze zaak staan zes verdachten terecht, omdat ze in 2008 in Utrecht een diamantverkoper juwelen ter waarde van vijf miljoen euro afhandig hebben gemaakt.
De dieven kregen eerder celstraffen van 18 tot 22 maanden, maar volgens de advocaten hadden ze die straffen niet mogen krijgen. De politie gebruikte voor de opsporing de IMSI Catcher, een apparaat om mobiele telefoons mee te identificeren. Dat was volgens de advocaten illegaal.
Het gaat volgens het OM om goed georganiseerde Zuid-Amerikanen die speciaal voor deze diefstal met valse paspoorten naar Nederland was gekomen. De verdachten wisten echter niet dat de Mariaplaats in Utrecht vol hangt met camera's.
Ze werden gefilmd toen ze de verkoper afleidden en zijn koffer meenamen. De politie achterhaalde via de verhuurder van de vluchtauto een mobiel nummer. De politie lokaliseerde deze mobiele telefoon en in de woning Almere waar de rechercheurs uiteindelijk uitkwamen, werden ook de diamanten teruggevonden.
Naar verwachting volgt over twee weken uitspraak in het hoger beroep.