Hoger beroep tegen jongen die agent sloeg

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak van de 18-jarige jongen die een agent meerdere keren heeft geslagen. De jongen werd gisteren tot 20 uur werkstraf en 200 euro schadevergoeding veroordeeld en dat heeft tot veel verontwaardigde reacties geleid, onder meer van de politie.
De jongen zat met een vriend en een broer in een auto. Toen ze een politiewagen wilden passeren, zagen agenten dat de auto gezocht werd. De wagen werd daarop aangehouden. De jongen wilde uitstappen, maar zegt dat hij door de agent hardhandig in de auto terug werd gedrukt.
Volgens de agent wilde de jongen zijn aanwijzingen niet opvolgen en verzette hij zich. Hoe dan ook, de jongen stapte alsnog uit de wagen en besprong de agent. De agent en de jongen kwamen daarbij ten val. De jongen zegt echter dat hij de agent slechts eenmaal heeft geslagen.

STRAFBLAD

Het OM eiste eerder 60 uur werkstraf waarvan 30 voorwaardelijk, voor het poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Daarbij speelt mee dat de jongen nog geen strafblad had.
De rechter achtte de poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel niet bewezen. Het letsel van de agent, onder meer een scheurtje in zijn lip, zou ook door de val kunnen zijn veroorzaakt. Omdat mishandeling wel is bewezen, kwam de rechter uit op 40 uur werkstraf waarvan 20 uur voorwaardelijk, en de 200 euro schadevergoeding aan de agent. Dat is volgens de rechtbank al hoger dan normaal.
De districts- en korpsleiding van de politie Utrecht is verbaasd en teleurgesteld over uitspraak. "Deze doet geen recht aan de zwaarte van de functie van politie in het publieke domein", zegt woordvoerder Jeroen Lemereis. De politie is verheugd met het hoger beroep van het OM. Politievakbond ACP dringt aan op verhoging van de standaardstraffen voor mensen die geweld plegen tegen politiemensen.

VRAGEN

De PVV- en PvdA-fractie in de Tweede Kamer had al vragen over de zaak gesteld. De PvdA wil onder meer weten of de jongen deel uit maakte van de criminele groep die een homostel en een Marokkaans gezin uit Terwijde heeft weggepest.
In Terwijde in de wijk Leidsche Rijn is al langer sprake van ernstige overlast door jongeren. De politie surveilleert veel in de wijk, maar noemt de overlastgevers 'untouchable'.