Utrecht wil toch opvang tentenkampbewoners

UTRECHT - De gemeente Utrecht wil opvang regelen voor buitenlandse daklozen in schrijnende omstandigheden. Het gaat hier om mensen die niet in aanmerking komen voor de normale daklozenopvang zoals bijvoorbeeld de mensen die in tentenkampen aan de rand van de stad slapen.
Het initiatief van Utrecht lijkt een directe poging om onder meer het probleem van de tentenkampen op te lossen. Vorige week werd nog zo'n kamp naast de A27 opgeruimd. Dat was door de bewoners verlaten na waarschuwingen van de politie.
De bewoners van deze kampen komen vaak niet in aanmerking voor de gewone opvang omdat het hier om uitgeprocedeerde asielzoekers of mensen uit landen in Midden- en Oost-Europa gaat. In de kampen zouden veel mensen met medische en psychische problemen wonen. Ook zouden vrouwen zich prostitueren voor een slaapplek.
Met behulp van een Poolse organisatie wil de gemeente Utrecht daklozen uit Oost-Europa terug naar het land van herkomst zien te krijgen. Ook wordt samengewerkt met Amsterdamse instellingen om mensen met een psychische stoornis op te vangen. Verder worden in Utrecht daklozen tijdelijk in huizen ondergebracht.
Als de gemeenteraad het plan goedkeurt start het pilotproject op 1 april 2012 starten en moet anderhalf jaar duren.

Utrecht wil toch opvang tentenkampbewoners