Documenten van gastarbeiders in Utrechts Archief

UTRECHT - Het Utrechts Archief neemt vanmiddag een grote hoeveelheid foto's, brieven en registers van Utrechtse gastarbeiders in ontvangst. De instelling wordt daarmee koploper in het beheer van migrantenarchieven.
De overname van de documenten is het gevolg van een expositie. Sinds januari toont het Utrechts Archief veel materiaal uit de stad dat migrantenorganisaties ter beschikking hebben gesteld. Het gaat om kindertekeningen en losse foto's, maar ook om complete archieven van stichtingen.
DEMKA, WERKSPOOR EN NEDAL
In 1960 kwamen de eerste gastarbeiders naar Utrecht, om te werken bij bedrijven als Demka, Werkspoor en Nedal. Tot nu toe was daar in het Utrechts Archief weinig over te vinden. Het contact met de migrantenorganisaties leidde tot de overname van een grote verzameling uit de handen van gastarbeiders en de organisaties waar ze in verenigd zijn.
Het Utrechts Archief krijgt de beschikking over archieven van Griekse, Italiaanse, Joegoslavische, Marokkaanse, Spaanse en Turkse organisaties en het centrale archief van de Stichting Buitenlandse Werknemers. Ook zijn er losse aanwinsten van particulieren zoals foto's, paspoorten, schriftjes en tekeningen. Samen geven ze een beeld van de stad, die sinds de jaren zestig veranderde.

Documenten van gastarbeiders in Utrechts Archief