Tientallen derdelanders uit Utrecht en Amersfoort mogen voorlopig toch blijven van rechter

© RTV Utrecht / Bas Teunissen
Utrecht/Amersfoort - De rechtbank heeft de uitzetting van een man uit Oekraïne voorlopig verboden. De zogenoemde derdelander stapte naar de rechter, omdat hij moest vertrekken uit de opvang in Amersfoort.
Ook andere derdelanders hebben langer recht op opvang in Nederland. De rechtbank in Utrecht verbood vorige maand de uitzetting van 95 derdelanders, omdat hun zaken niet op tijd konden worden behandeld. Andere derdelanders die vragen om voorlopig te mogen blijven, krijgen hetzelfde antwoord en hoeven op dit moment dus niet het land te verlaten.
Eerder bepaalde de Raad van State al dat meerdere derdelanders recht op opvang houden, omdat rechters hun zaken nog moeten beoordelen. Hierover zijn ook vragen gesteld aan het Europese Hof. Het gaat om mensen die zijn gevlucht uit Oekraïne, maar uit een ander herkomstland komen. Sinds vorige maand valt deze groep niet meer onder de landelijke ‘Richtlijn Tijdelijke Bescherming’ voor Oekraïense vluchtelingen.
Omdat veel derdelanders naar de rechter zijn gestapt, moeten hun zaken nog beoordeeld worden. Omdat rechtbanken verschillende uitspraken doen, zijn er vragen gesteld aan de hoogste rechters van de Europese Unie om duidelijkheid te krijgen.