Rechtszaak tegen verdachte van steekincidenten Balijelaan voorlopig nog niet afgehandeld

© Koen Laureij
Utrecht - Het gaat nog maanden duren voor de zaak tegen de man die wordt verdacht van het neersteken van drie jonge vrouwen op de Utrechtse Balijelaan, eind september en oktober vorig jaar, inhoudelijk kan worden behandeld. De rechtbank wil de zaak graag voor eind september afhandelen, maar de kans is erg groot dat dit veel later wordt.
Het Openbaar Ministerie legt de 37-jarige verdachte Tarik el M. drievoudige poging tot moord ten laste. De Utrechter was vanochtend zelf niet aanwezig bij de tussenzitting over zijn zaak. Hij liet zich in de Utrechtse rechtbank vertegenwoordigen door zijn advocaat.
De incidenten leidden tot veel onrust in de buurt. Vooral jonge vrouwen twijfelden of ze nog de deur uit durfden. En als ze naar buiten gingen, dan het liefst niet alleen. Ook zei een student tegen RTV Utrecht dat ze pepperspray op zak had, als ze naar buiten ging. De opluchting dat er een verdachte was aangehouden, was vorig jaar groot.

Veel bewijs

Tijdens de vorige zitting meldde het OM dat er veel bewijs is tegen de verdachte, maar waarom hij de vrouwen heeft gestoken bleef ook vandaag nog onduidelijk. Tijdens verhoren heeft El M. tot nu toe voornamelijk gezwegen.
De man, die zelf om de hoek woont van de plaats van de steekincidenten, is een bekende van politie en justitie. Hij is een veelpleger die de afgelopen tien jaar aan de lopende band winkeldiefstallen en fietsendiefstallen pleegde, maar ook terecht stond voor een aantal woninginbraken.

Geestesvermogens

El M. is de afgelopen zeven weken geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Een psycholoog en psychiater hebben daar onderzoek gedaan naar de geestesvermogens van de man. De observatieperiode loopt morgen ten einde. Hij gaat dan weer terug naar de gevangenis.
De deskundigen hebben daarna zeven weken nodig om een rapport over de verdachte te schrijven, met een straf- en behandeladvies. Als dat klaar is komt de reclassering ook nog met een advies. Ook dat neemt een week of zes in beslag. De kans is groot dat de advocaat van de verdachte vervolgens om aanvullend onderzoek zal vragen.

Verwondingen

Volgens de officier van justitie loopt ook het onderzoek naar de verwondingen van de slachtoffers de nodige vertraging op. Voor de rechtszaak is het belangrijk dat precies wordt vastgesteld hoe en met welk wapen de vrouwen zijn gestoken en of de verwondingen fataal hadden kunnen zijn.
Maar door drukte bij het Nederlands Forensisch Instituut is de forensisch arts nog niet eens aan het onderzoek in deze zaak begonnen. Verder is de kans is groot dat de schoolvakanties voor nog meer vertraging gaan zorgen.
De volgende zitting in de zaak is daarom opnieuw een tussenzitting. Deze zogenoemde 'pro forma' is op 18 juni gepland.