Man achter The Wall in Utrecht staat terecht voor grootschalige fraude en witwaspraktijken

© ANP
Utrecht - De beruchte vastgoedondernemer Roger Lips, bekend van The Wall in Utrecht, is het middelpunt van een strafproces waarvoor acht dagen zijn uitgetrokken. Hij en zijn vrouw worden verdacht van faillissementsfraude en witwaspraktijken. Het zou gaan om 11 miljoen euro. Lips, die naar Dubai is gevlucht, mag zijn strafzaak niet via een videoverbinding bijwonen.
Intussen heeft het Openbaar Ministerie Dubai om uitlevering van de Brabander gevraagd, meldt de Volkskrant. De officier van justitie ging gisteren bij de start van het proces niet in op vragen hierover.

Hoe ging het ook alweer?

De zaak draait onder meer om het project The Wall langs de A2 in Utrecht. Het is het langste winkelcentrum van Europa en tevens een geluidswal voor Leidsche Rijn. The Wall betekent de ondergang van Lips en brengt ook de SNS Bank in grote problemen. Mede door het mislukte vastgoedavontuur en de financiële crisis dreigt de bank om te vallen. De Staat besluit SNS in 2013 te nationaliseren.
Er volgt een langdurige juridische strijd. SNS - tegenwoordig onderdeel van de Volksbank - gaat achter Lips' geld aan. Hij raakt onder meer duizend huizen kwijt, die onderpand zijn voor zijn leningen, schrijft Omroep Brabant. Op 13 april 2013 wordt Lips persoonlijk failliet verklaard na een aanvraag van ABN Amro. Ook die bank zou nog 25 miljoen euro van hem tegoed hebben. Lips laat een schuldenlast van 320 miljoen euro achter.
Hij vlucht naar Dubai, terwijl er jacht wordt gemaakt op zijn kapitale panden en luxe autocollectie. Journalist Sven Kockelmann zoekt hem op. Lips zegt in een zeldzaam interview in Brandpunt dat hij als 'kop van Jut' wordt gebruikt door SNS en ABN Amro. "Ze hebben me zelf het geld geleend. Daar hebben allemaal wijze mensen over nagedacht." En: "Ik kom nooit meer terug naar Nederland. Ik schaam me dat ik Nederlander ben."
Lips wordt in 2022 tot acht maanden cel veroordeeld, omdat hij informatie heeft achtergehouden in het faillissement. Tot op de dag van vandaag is hij inderdaad niet in Nederland gesignaleerd.

Niet via videoverbinding

Gisteren begon het proces tegen Lips. Hij mag zijn zaak niet via een videoverbinding volgen. De rechtbank wil onder meer kunnen controleren dat een verklaring zonder invloed van derden wordt gedaan. Ook is de beeldkwaliteit mogelijk onvoldoende en kan de non-verbale communicatie niet goed worden gevolgd, oordeelde de rechter.
Dat de vrouw van Lips niet kon komen, omdat ze geen paspoort heeft, is ook geen reden haar via videoverbinding te laten aansluiten. De afgelopen maanden heeft ze niet gepoogd om een nieuw paspoort te verkrijgen. "Het is de rechtbank niet duidelijk waarom dat bij voorbaat kansloos zou zijn", aldus de rechter. De rechtbank beslist pas aan het einde van de strafzaak over aanvullende verzoeken van de advocaten om getuigen te horen.