Qbuzz stapt naar de rechter om drive-through coffeeshop tegen te houden, eigenaar baalt: 'Al 16 jaar bezig'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De nieuwe drive-through coffeeshop aan de Griffioenlaan in Utrecht kan voorlopig nog niet open. De vergunningen zijn niet rond, bovendien loopt er nog een procedure bij de bestuursrechter. Het pand naast P+R Westraven is op een haar na klaar voor gebruik.
De plannen voor een drive-through coffeeshop zijn al heel oud. Al in 2007 was er een aanvraag voor een verkooppunt van softdrugs, waarbij automobilisten langs een raam rijden om zaken te doen. Toen kwam een dergelijke shop niet van de grond. Vorig jaar bleek er een nieuwe aanvraag gedaan te zijn. Nu voor de Griffioenlaan, aan de rand van de stad. Voor een deel zijn dezelfde ondernemers die in 2007 bij de aanvraag betrokken waren nu actief bij dit project. Het huisje staat naast de parkeergarage. Stratenmakers leggen deze week de laatste hand aan het plaveisel.
Toch kan de ondernemer nog niet open. Gisteren diende er voor de bestuursrechter een kort geding, dat is aangespannen door Qbuzz. De ov-aanbieder heeft zijn remise aan de Griffioenlaan en vreest extra verkeersoverlast, die de dienstregeling van bus en tram kan belemmeren. Met name op beursdagen is het druk rond de P+R Westraven. "Dan pakt alleen Qbuzz hun verantwoording en staat op eigen houtje en kosten het verkeer te regelen voor de gemeente Utrecht", zegt een woordvoerder van het bedrijf.
Tekst loopt door na de afbeelding
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Rond het gebied is het al druk omdat er ook internationale vakantiebussen vertrekken. "De passagiers van deze bussen worden gebracht en gehaald door mensen die hun auto overal en nergens parkeren, maar wel heel vaak op de in- en uitrit van de Technische Unie en Qbuzz parkeren om deze bussen af te wachten." Qbuzz vreest veel extra verkeer door de coffeeshop en denkt dat de uitrit dan vaker geblokkeerd zal worden.
Een woordvoerder van Griffioen bv, de eigenaar van de coffeeshop, geeft aan enorm te balen van de situatie. "Wij zijn al zestien jaar bezig en alles is op orde. Zo zijn we door de Bibob-procedure gekomen", zegt hij. Die procedure bekijkt of er geen criminele banden zijn met de coffeeshop.
Ook geeft hij aan het vreemd te vinden dat Qbuzz bezwaar maakt. "Zij zeggen dat ze verkeersoverlast krijgen, maar dat is gek want ze hebben ook nog een uitgang aan de andere kant van het terrein. En andere gebruikers zoals de parkeergarage, Rijkswaterstaat en de Technische Unie hebben geen bezwaar gemaakt." Rijkswaterstaat heeft een groot kantoor aan dezelfde laan.

Verkeersdrukte

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat er tegen de verleende omgevingsvergunning een beroepsprocedure loopt. "De uitspraak wordt met twee weken verwacht, tot die tijd doen wij over deze procedure geen uitspraken", laat de gemeente weten. In de zogenoemde voorlopige voorziening eist Qbuzz dat de gemeente een onafhankelijke verkeerskundige naar de situatie laat kijken. "Ons bezwaar is niet zozeer tegen de coffeeshop maar wel tegen de vermoedelijke verkeersdrukte die het met zich meebrengt", zegt de woordvoerder van Qbuzz. De eigenaar van de coffeeshop vindt dat onzin, rond de coffeeshop kunnen ze zo'n twintig auto's kwijt, dus verwachten ze geen opstoppingen op de rijbaan.
Volgens de gemeente is er op ander gebied ook nog geen groen licht voor de coffeeshop. "Er is inderdaad een omgevingsvergunning verleend, maar de exploitatievergunning nog niet", laat de gemeente weten.
Eigenlijk had de coffeeshop op 1 april open willen gaan. De woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat de exploitatievergunning nog niet binnen is. "We moeten alleen nog wat noodverlichting ophangen. Dan volgt een inspectie, en wordt die vergunning verleend." Wanneer ze nu opengaan hangt af van de uitspraak van de rechter.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel