19-jarige Utrechter aangehouden voor 6 helpdeskfraudezaken: zeker 60.000 euro gestolen

Archieffoto
Archieffoto © Pixabay
Utrecht, Bilthoven - De politie heeft vandaag een 19-jarige Utrechter opgepakt op verdenking van oplichting. Hij zou zeker zes slachtoffers hebben benaderd als medewerker van een helpdesk en ze vervolgens met een smoesje geld, telefoons en andere waardevolle spullen hebben afgetroggeld.
Volgens de politie is hij in ieder geval te linken aan zes zaken in het hele land. Het werd hem te heet onder de voeten nadat er beelden van hem werden getoond in het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht. Hij meldde zich daarna telefonisch bij de politie.

Bilthoven

De verschillende slachtoffers werden telefonisch benaderd, telkens met een smoesje. Zo werd in Bilthoven een 67-jarige vrouw aan de telefoon verteld dat er een lening op haar naam zou zijn afgesloten door een bedrijf. Als zij dat zelf niet had gedaan, was het noodzakelijk om alle pinpassen, creditcards en haar telefoon in te leveren. Een koerier zou dit komen ophalen. Haar werd extra angst aangepraat met een smoesje dat de politie zich zorgen maakte om haar veiligheid, omdat haar gegevens in handen zou zijn van gevaarlijke criminelen. Het slachtoffer maakte zich veel zorgen en trapte in de oplichtingstrucjes.
Even later stond inderdaad iemand bij haar aan de deur. Het slachtoffer gaf haar spullen mee, inclusief waardevolle bezittingen. Deze zouden volgens de oplichter veiliggesteld worden op het politiebureau. Later werd met haar pinpas enkele duizenden euro’s gepind.

Meerdere slachtoffers

Ook in de rest van Nederland bleken er meerdere zaken te lopen, onder meer in Utrecht, Borne, Enschede, Harderwijk en Volendam. De man heeft met zijn oplichtingspraktijken naar schatting voor meer dan 60.000 euro gestolen aan geld, sieraden en andere waardevolle voorwerpen. De politie sluit meerdere aanhoudingen in dit onderzoek niet uit.