Utrecht vindt tweede supermarkt Leidsche Rijn Centrum niet nodig: 'Genoeg aanbod'

© ANP
Utrecht - De gemeente Utrecht vindt één supermarkt voldoende voor Leidsche Rijn Centrum. Bewoners en bezoekers hebben aangegeven behoefte te hebben aan een aanvulling op de Jumbo Food Market. Raadslid David Bosch van UtrechtNu! kaartte de kwestie onlangs aan.
Het gemeentebestuur antwoordt op zijn vragen dat er voorlopig geen tweede supermarkt komt in het winkelcentrum. Volgens het college is er al genoeg aanbod in de buurt: een Jumbo en Lidl in Parkwijk en een Vomar, Aldi en Albert Heijn in Terwijde. Bovendien is de Jumbo in Leidsche Rijn Centrum zo groot dat die volgens de gemeente "eigenlijk gelijk staat aan het aanbod van twee reguliere supermarkten".
Het college zegt de wens van bewoners en bezoekers wel te begrijpen, maar wijst erop dat het supermarktaanbod in balans moet zijn met de bevolkingsopbouw van een wijk. Meer supermarkten zouden door een gebrek aan klanten kunnen leiden tot faillissementen. Bewoners zouden daardoor weer verder moeten reizen voor hun boodschappen. "Dat vinden we ongewenst."
De gemeente benadrukt dat er geen deal met Jumbo is over exclusiviteit, zoals UtrechtNU! suggereerde. Wel zijn afspraken over het winkelaanbod gemaakt met ASR, de eigenaar van Leidsche Rijn Centrum.
Ook van het negeren van bewoners en hun wensen is "geenszins sprake", stelt de gemeente. Het beleid moet er juist voor zorgen dat ondernemers op een goede manier hun boterham kunnen verdienen, "zodat bewoners nog lang met plezier in een aantrekkelijk winkelcentrum in hun wijk kunnen blijven winkelen".