Onderzoek 'bangalijst' Utrechtsch Studenten Corps door OM in volle gang, meer aangiftes verwacht

Het pand van het Utrechtsch Studenten Corps.
Het pand van het Utrechtsch Studenten Corps. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Utrecht - Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland onderzoekt of betrokkenen bij de 'grietenlijst' die rondging onder leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) zich schuldig hebben gemaakt aan doxing, smaad en laster en belediging. Dat meldt een woordvoerder van het OM. Vooralsnog is er één aangifte over de lijst binnen.
Sinds 1 januari dit jaar is doxing -het met kwade bedoelingen delen van iemands persoonlijke gegevens- strafbaar. "Maar het kunnen ook nog andere dingen worden", zegt de woordvoerder. "Als er inderdaad sprake is van een strafbaar feit, kijken we wie ervoor verantwoordelijk kan worden gehouden."

Één aangifte gedaan

Eerder deze maand werd al bekend dat het OM een onderzoek was gestart, maar toen kon een woordvoerder nog niet zeggen waarnaar precies. Hij laat weten dat er vooralsnog één aangifte over de lijst is binnengekomen, maar dat de verwachting is dat het daar niet bij blijft.
Vorige week leek het erop dat er al meerdere aangiftes bij de politie lagen. En er zouden er nog meer volgen, zei advocaat Ina Brouwer toen namens de getroffen studentes en hun ouders. Brouwer laat nu weten dat er meer afspraken stonden bij de politie om aangifte doen, maar dat ze niet precies weet hoe het daarmee is. Haar kantoor is in ieder geval druk met de aangiftes bezig, zegt ze.
De lijst waar het onderzoek en de aangiftes om draaien, is een door USC-leden opgestelde PowerPointpresentatie genaamd 'Grietenpresentatie 2023' met daarin onder meer de namen en adresgegevens van eerstejaarsstudentes van de Utrechtsche Vrouwelijke Studentenvereeniging (UVSV). De studentes worden in die presentatie seksueel beoordeeld. Onderwijsinstellingen Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht heeft de subsidies voor het USC per direct stopgezet. Het USC-bestuur liet eerder weten dat de betrokken leden voor onbepaalde tijd zijn geschorst, maar was daarna niet meer bereikbaar voor commentaar.