Jeroen haalt na overlijden zoon meer dan twee miljoen euro op: 'Liefde en steun uit hele land'

© Jeroen van Veen
Utrecht - Op 1 dag 120 kilometer hardlopen, een jaar lang elke dag 10 kilometer rennen en meer dan twee miljoen euro ophalen voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Jeroen van Veen deed dit het afgelopen jaar na het overlijden van zijn vierjarige zoon Kasper in 2022. "Die twee miljoen staat niet alleen voor geld, maar ook voor liefde en steun uit hele land", zegt Van Veen vandaag, een dag na het bijzondere sluitstuk van zijn actie.
Gisteren heeft Van Veen op Texel maar liefst 120 kilometer afgelegd. Het was een einde van een jaar waarin hij dus elke dag minstens 10 kilometer rende, en vaak ook meer. "Het lichaam voelt vrij goed. Het was niet de makkelijkste dag vanwege de wind en het weer, maar ik werd gedragen door het publiek. Het was iets heel moois om mee te maken", zegt de Amsterdammer.
De aanleiding voor zijn actie was minder. Zoon Kasper overleed twee jaar geleden aan een agressieve vorm van een hersentumor. Vader Jeroen vond dat hij in actie moest komen. Ook met het oog op de verwerking. Hij werd geïnspireerd door Missie 538, georganiseerd door het gelijknamige radiostation. Een actie waarbij geld werd opgehaald voor goede doelen. "Maar ja, die actie stopte rond kerst."
Een plek waar je nooit wilt zijn, maar als je er bent is het een mooie plek
Jeroen van Veen
Van Veen wilde dat er nog langer geld werd opgehaald voor het kindercentrum in Utrecht. En niet alleen voor de verwerking, maar ook voor de kinderen die er noodgedwongen worden behandeld. "Het is een plek waar je nooit wilt zijn, maar als je er bent is het een mooie plek. Je kunt je er wel eenzaam voelen. Ik wilde laten zien dat ik aan de kinderen dacht."
Ook vond hij dat de actie goed was voor zijn gezin. Van Veen vertelt dat het contact met anderen vrij beladen was na het overlijden van Kasper. Ook als er steunbetuigingen werd geuit. "Mensen vroegen altijd hoe het ging." Dit zorgde volgens Van Veen vaak voor een bedompte sfeer. Na het starten van de actie ging het vooral daarover. "Dat is voor mij heel fijn, maar zeker ook voor de kinderen."
Nu de actie erop zit, weet hij nog niet helemaal wat hij nu gaat doen. "Jaa, wat nu? Goede vraag. Vandaag is de eerste dag dat ik niet ga rennen. Dat is even wennen." Zat van het hardlopen is hij niet. "Ik denk dat ik morgen toch een beetje ga uitlopen. Ik wil het ook graag bijhouden een paar dagen per week. Als jij je zo fit voelt, is dat wel lekker. Zowel fysiek als mentaal. Ook is een fitte papa mooi voor mijn kinderen."