Gratis lunch voor meer dan 2000 kinderen: 'Er is gewoon armoede in Utrecht'

Leerling Mustafa
Leerling Mustafa © RTV Utrecht
Utrecht - Elke dag een gratis en gezonde lunch. Op basisschool Het Schateiland in Utrecht krijgen alle kinderen dagelijks gratis te eten. Het is een project van Stichting LunchMaatjes. Oprichter Jos Lutterman begon ooit met eigen geld maar krijgt inmiddels subsidie.
Kinderen op basisschool Het Schateiland in Kanaleneiland zijn al helemaal gewend aan gezonde voeding. De meesten eten een broodje kaas, komkommers of een cracker
Voorheen namen kinderen de lunch mee van thuis. "In een broodtrommel kon een bruine boterham zitten, croissantjes, of een Turkse pizza," zegt schooldirecteur Ronald Roover. "Soms zien we ook dat kinderen te weinig meekrijgen. We zien soms halflege broodtrommels en dat kinderen na de lunch nog honger hebben."
Dat zag Jos Lutterman ook gebeuren op de school van zijn eigen dochters. Jos werkte op het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Hij twijfelde over zijn baan. "Dan stond ik bovenin die toren en keek ik uit over mijn wijk Lombok en dacht ik: ik zit hier in een dure kantooromgeving met allemaal rijke mensen en daar is gewoon een wijk met gezinnen waarin het helemaal niet goed gaat."
Op een dag ziet hij een reclamebord met daarop: 'Wat als jouw baan verdwijnt, wat betekent dat dan voor de wereld?' "Ik dacht: helemaal niets. Dat was mijn trigger om iets heel anders te gaan doen."
Elke dag gratis lunch

Lunchmaatjes

In oktober 2020 begint Lutterman op de school van zijn dochters met LunchMaatjes: een project waarbij alle kinderen gratis een gezonde lunch krijgen. "Er is gewoon armoede in Utrecht. Kinderen komen soms zonder eten naar school of met heel ongezonde dingen. Dat moet veranderen."
Inmiddels heeft hij een team van zo'n vijftig mensen. Ze helpen elke dag ongeveer 1800 kinderen aan een gezonde lunch. De kinderen zijn er aan gewend, alhoewel ze ook nog graag af en toe wat ongezonds eten. "Broodje chocopasta", glundert een van de leerlingen. En ja, er komt meer kijken bij gezond leven. "Je moet ook veel bewegen, voetballen na school ofzo", zegt een jongen.
In 2023 heeft de gemeente Utrecht met het programma Gezond Gewicht op School op zes scholen en bij ongeveer 850 leerlingen een gezonde schoollunch gefinancierd. Dit jaar ondersteunt de gemeente in totaal tien scholen, dat komt neer op zo'n 2200 kinderen.
Schooldirecteur Ronald Roover hoopt vurig dat LunchMaatjes ook volgend jaar nog op school kan langskomen. "Wij kunnen het als school niet alleen. We kunnen het er niet bij doen, daarom zijn we zo blij dat LunchMaatjes langskomen om ons te ondersteunen met gezond leven."