Meerdere aangiftes tegen studenten USC die 'grietenlijst' maakten: 'Nare verhalen'

Het pand van het Utrechtsch Studenten Corps.
Het pand van het Utrechtsch Studenten Corps. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Utrecht - Er zijn meerdere aangiftes gedaan tegen de studenten van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) die een 'grietenlijst' zouden hebben opgesteld. Er zullen meer aangiftes volgen, meldt advocaat Ina Brouwer, die de studentes en hun ouders bijstaat. De politie kon woensdagavond niet zeggen of en hoeveel aangiftes er zijn binnengekomen.
Brouwer wacht nog op een excuus van de mogelijke daders of van hun ouders. De advocate zet zich op dit moment met een groep "strijdbare" ouders in om de lijst te verwijderen. Ook gaat ze een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het Openbaar Ministerie is al een onderzoek gestart. Een aantal leden is geschorst en gisteren werd bekend dat de sociëteit tot eind maart gesloten is.

'Nare verhalen'

Brouwer meldt dat de studentes die in de presentatie voorkomen, die 18 en 19 jaar oud zijn, het verschillend oppakken. Volgens haar zitten er veel "nare" verhalen tussen van studentes die paniekaanvallen hebben, zich isoleren, niet meer over straat durven en weg willen uit Utrecht.
Een vader heeft de telefoon van zijn dochter die in de powerpointpresentatie voorkomt ingenomen en is geschrokken van de hoeveelheid telefoontjes en appjes van wildvreemde mannen, vertelt Brouwer. Het is "heel bedreigend", legt de advocate uit.

Grietenlijst

Op de zogeheten 'grietenlijst' worden dertig studenten van UVSV beoordeeld op hun uiterlijk. In een PowerPoint-presentatie die vorige week uitlekte zijn foto's, adressen en telefoonnummers te zien van de studentes.
Veel van de foto’s zijn bijvoorbeeld in bikini of avondjurk. De foto's worden vergezeld van teksten als: 'Wat ons betreft geilste van jaartje 23', 'Heeft vrij lekker kontje' of 'Pffffff erg dik'. Ook werden ze ingedeeld in twee groepen: vrouwen die blijkbaar bij de mannen in de smaak vielen en zogenoemde 'draken'.