Utrechter die riep dat Wilders en Baudet 'dood en kapot moesten' veroordeeld tot taakstraf

© PVV
Utrecht - Een 20-jarige man uit Utrecht heeft een taakstraf van zestig uur gekregen voor het bedreigen van politici Geert Wilders en Thierry Baudet. Hij werd ook verdacht van opruiing, maar daar sprak de politierechter hem van vrij.
De man deed op 18 november vorig jaar mee aan een demonstratie in Utrecht. Daar riep hij drie keer achter elkaar door een megafoon: "Wilders moet dood en Baudet moet kapot". Het Openbaar Ministerie (OM) besloot hem daarvoor te vervolgen.
De officier van justitie rekende het hem aan dat hij de uitlatingen deed over politici. Bovendien deed de man de uitspraken tijdens de campagne van de Tweede Kamerverkiezingen. Wilders en Baudet hadden tijdens die campagne al te maken met bedreigingen en incidenten.

'Grenzen overschreden'

"In een democratie moeten politici gewoon hun werk kunnen doen en zich daarbij vrij kunnen uiten, zonder angst en beletsels in het kader van hun veiligheid", aldus de officier van justitie. "Als je het ergens niet mee eens bent, zoals bijvoorbeeld met politici, kun je dit ook laten blijken. Maar hieraan zitten grenzen. En deze grenzen zijn in deze zaak overschreden."
De politierechter deed meteen uitspraak. Het OM had een taakstraf van 140 uur en een week voorwaardelijke gevangenisstraf geëist.