Ouders van Utrechtse studentes op 'grietenpresentatie' doen aangifte

© RTV Utrecht/Annemarie Verhagen
Utrecht - Ouders van Utrechtse studenten die worden genoemd op de zogeheten bangalijst van het Utrechts Studenten Corps (USC) gaan aangifte doen. Dat laat advocaat Ina Brouwer namens de ouders weten in een verklaring. Gisteravond werd een PowerPoint-presentatie gedeeld, met daarop een lijst waarin vrouwen worden beoordeeld op hun seksuele prestaties.
"Onze dochters staan met naam, adres, telefoonnummer op de weerzinwekkende bangalijst 'Grietenpresentatie jaartje 23' van leden van het Utrechts Studenten Corps die gisteren duizenden malen online is rondgestuurd, met onder andere als gevolg nog meer aanstootgevende berichten aan hun adres", staat in de verklaring. De lijst bestaat uit leden van de vrouwelijke studentenvereniging U.V.S.V. / N.V.V.S.U..
In de verklaring eisen de ouders van de studenten, dat de lijsten verwijderd worden en dat de Universiteit Utrecht en studentenverenigingen maatregelen nemen.
Volgens de advocate van de ouders willen de dochters uit angst zelf geen aangifte doen. Daarom doen de ouders aangifte en dienen ze een klacht in bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het Openbaar Ministerie meldde eerder vandaag al dat ze, ook als er geen aangifte wordt gedaan, gaan onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd.

Psychische en sociale gevolgen

Volgens de ouders zijn de psychologische en sociale gevolgen voor hun dochters enorm. "Op een leeftijd waarop je moet kunnen genieten van je studentenleven word je geframed als een walgelijk, weerloos, seksueel object door, nota bene, je eigen medestudenten en mede-corpsleden!".
Het USC meldde vandaag dat een onbekend aantal leden per direct voor onbepaalde tijd geschorst is, vanwege de PowerPoint-presentatie. Het USC liet weten afstand te nemen van de "weerzinwekkende actie".
Volgens de vrouwenvereniging U.V.S.V. / N.V.V.S.U. is er alleen geen sprake van een incident, maar van een patroon. "Op een aantal studentenverenigingen is seksisme en machocultuur nog steeds de norm. Dit onacceptabele gedrag moet stoppen."