Met het einde van het schaatsseizoen stopt ook G-training van Wil: 'Ga kinderlijk enthousiasme missen'

© RTV Utrecht
Utrecht en Zeist - Na dit weekend sluit de buitenbaan van de Vechtsebanen in Utrecht. Daarmee komt niet alleen een einde aan het schaatsseizoen, maar ook aan de trainingen die de 77- jarige Wil Brakkee jarenlang gaf aan het G-schaatsteam. Een decennium lang stond Brakkee op de ijzers, maar nu stopt hij met lesgeven aan het bijzonder schaatsteam.
Het is zaterdagmiddag druk op de schaatsbaan in Utrecht. Zondag nog en dan sluit de buitenbaan aan de Mississippidreef in Utrecht en kan er alleen nog binnen geschaatst worden. Voor Wil Brakkee de laatste mogelijkheid om met zijn G-schaatsteam de baan op te gaan. "Dit zijn allemaal kinderen die op het speciaal onderwijs zitten, ze hebben een rugzakje en hebben vaak moeite om mee te komen met een reguliere schaatsles. Wij geven hier training met veel meer begeleiders."

Van twee naar veertien kinderen

Het G-schaatsteam voor jonge deelnemers is uniek in de provincie. Wil begon tien jaar geleden met het opzetten van de trainingen voor deze doelgroep vanuit de Schaats- en Inlineskate Vereniging Zeist (SIVZ). In de winterperiode wordt er geschaatst in Utrecht, in de lente en zomer wordt er geskatet in Zeist. "Binnen onze vereniging was er één jongetje dat niet mee kon komen met de reguliere trainingen", vertelt Wil. "Toen hebben we nagedacht over het oprichten van een aparte groep. We zijn begonnen met twee kinderen, nu zijn het er veertien."

Geduld en verantwoordelijkheid

De deelnemers zijn enthousiast over de lessen en de manier waarop Wil lesgeeft. "Hij geeft veel instructies, dat doet hij goed", zegt de 16-jarige Sandor. Viggo (16): "Hij doet het knap, omdat hij zo verantwoordelijk is voor mij." Ook de vader van Viggo spreekt vol lof over Wil en de trainingen die hij geeft. "Bij mijn zoon moet je heel veel geduld hebben en dat heeft Wil gelukkig. Die laat hem gewoon in z'n waarde en dan komt het vanzelf wel."
Ondanks het enthousiasme van schaatsers en ouders stopt Wil ermee. "Ik word 78 dit jaar dus ik vind het wel goed geweest. Ik ga straks nog wel trainingen geven op de baan. In de zomer zijn er Special Olympics en daarna stop ik echt."

Kinderlijk enthousiasme

Zelf stoppen met schaatsen gaat Wil in ieder geval níet. "Ik schaats al vanaf m'n zevende dus dat is dan al zeventig jaar." Missen gaat hij de kinderen en het lesgeven wél. "Het kinderlijke enthousiasme dat ze tentoonspreiden, ja dat ga ik missen."
"Het geeft me voldoening dat de kinderen het leuk vinden, dat ze ergens terecht kunnen. Het is fijn om te zien dat ze sporten fijn vinden, dat hebben ze vaak niet. Ja, deze laatste trainingsdag op het ijs is heel bijzonder, misschien ga ik wel spijt krijgen, maar het is goed zo."
En daar schaatst Wil weg, nog maar één laatste rondje. Na zaterdag zal hij vast nog wel eens op de baan staan, maar dan wel zonder kinderen.