Leden Utrechtsch Studenten Corps geschorst na delen 'bangalijst': 'Weerzinwekkende actie'

© Collage door RTV Utrecht
Utrecht - In de Utrechtse studentenwereld circuleert een PowerPoint-presentatie met studenten van de sociëteit van de Utrechtsche Vrouwelijke Studentenvereeniging (UVSV). In de presentatie, die is gemaakt door leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) worden zo’n dertig vrouwen beoordeeld op hun seksuele prestaties.
Onder de noemer ‘Grietenpresentatie jaartje 23’ zijn de vrouwen ingedeeld in twee groepen, de eerste groep bestaat uit vrouwen die bij de makers in de smaak vallen, de vrouwen in de tweede groep worden 'draken' genoemd. Het USC reageert geschokt op de actie en heeft de verantwoordelijke leden geschorst.
Op de PowerPoint zijn foto's te zien van de UVSV-studentes, maar ook in veel gevallen hun adres en telefoonnummer. Veel van de foto’s zijn bijvoorbeeld in bikini of avondjurk. Elke dame heeft een eigen pagina in de presentatie. De foto's worden vergezeld van teksten als: 'Wat ons betreft geilste van jaartje 23', 'Heeft vrij lekker kontje' of 'Pffffff erg dik'.

Geschrokken

De Utrechtse politiek is geschrokken van deze PowerPoint. VVD-raadslid Mariam Al-Saqaff heeft inmiddels vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders. Volgens haar zijn studenten van het Utrechts Studenten Corps verantwoordelijk voor het delen van de presentatie. "De indieners (van deze vragen, red.) schrikken enorm van de schending van privacy van deze vrouwen en van de onveiligheidsaspecten die dit met zich meebrengt", zegt Al-Saqaff. De vragen worden mede ingediend namens D66, GroenLinks en Student & Starter. "Is het college het met de indieners eens dat we alle vormen van bangalijsten in de gemeente tegen moeten gaan? En dat we dit moeten veroordelen?"
De politiek maakt zich vooral boos over het feit dat na eerdere excessen (zie kader) de studentenwereld steeds beterschap belooft. "Utrechtse studentenverenigingen hebben de intentieverklaring voor 'het aanpakken van sociale veiligheid' ondertekend en doen daar ook hun best voor. Toch gebeurt er zoiets schandaligs met grote impact voor de slachtoffers en de gehele studentenpopulatie", schrijft Al-Saqaff in haar bericht aan het college.
Op de eerste pagina van de presentatie staan de namen van twee jongens of mannen. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat zij de makers zijn van de PowerPoint. Of dat echt zo is, is niet bekend. Het kan zijn dat de makers zich bedienen van een pseudoniem, of dat de makers anderen in diskrediet willen brengen.
De Universiteit Utrecht is bekend met de PowerPoint, maar wil nog niet reageren. Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat ze nog veel dingen aan het uitzoeken zijn, samen met de Hogeschool Utrecht. Volgens de woordvoerder mist er nog veel informatie.

'Weerzinwekkende actie'

Het bestuur van het Utrechts Studenten Corps laat in een statement weten zich te schamen voor de actie en deze verafschuwen. "We nemen uitdrukkelijk afstand van deze weerzinwekkende actie."
De prioriteit gaat nu uit naar het goed opvangen van de slachtoffers, zegt het corps. De betrokken leden van de actie worden geschorst. Zij mogen niet mee met de skireis die binnenkort op de planning staat. Het corps wil nog een beter beeld krijgen van de situatie en dan tot een definitieve straf komen. "Er mag geen twijfel over bestaan dat dit een zeer zware straf zal zijn, gezien het leed dat de betrokken meisjes is aangedaan."
De studentenvereniging zegt dat er de afgelopen jaren een cultuurverbetering is ingezet en dat er veel aandacht wordt besteed aan seksueel welzijn en seksuele veiligheid, door bijvoorbeeld het geven van workshops. "Maar klaarblijkelijk is het niet genoeg. Er zijn duidelijk meer maatregelen vereist om ervoor te zorgen dat dit soort acties en denkwijzen volledig verdwijnen van onze vereniging."
Aan alle leden is gecommuniceerd dat de actie "volstrekt haaks staat op alles waar het USC voor staat." Het corps heeft naar eigen zeggen direct melding gedaan bij de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht. De gemeente wordt geïnformeerd.
De vereniging wil niet op camera reageren.

Het is niet de eerste keer dat er een studentenvereniging in opspraak komt in verband met dergelijke lijsten.

Bij de Groningse studentenvereniging Vindicat lekte er in 2016 een 'bangalijst' uit. Daar stonden 23 vrouwen met hun persoonsgegevens op. In 2021 gebeurde dat nog een keer, toen ging het om een lijst met zo'n 100 namen en seksistische teksten. Een lid werd daarom voor onbepaalde tijd geschorst.

In datzelfde jaar tekenden ruim vijftig Utrechtse studentenverenigingen een intentieverklaring tegen ongepast gedrag. Daarin stond onder meer dat leden die slachtoffer zijn van seksueel wangedrag goede opvang moeten krijgen. Een lid van de belangenbehartiger voor Utrechtse studenten Vidius, die de verklaring opstelde, vertelde toen dat zo'n document nodig was omdat veel vrouwen een vervelende seksuele ervaring hebben gehad.

Ongeveer een jaar later werd er nog een verklaring ondertekend, deze keer door 107 Utrechtse verenigingen. Daarin beloofden zij opnieuw zich in te zetten tegen seksueel wangedrag.

Toch raakte het Utrechts Studenten Corps afgelopen zomer in opspraak na een incident met een stripper. Leden van het corps huurde de stripper in, die in kwetsbare positie op de foto werd gezet met een wijnfles in een lichaamsopening. Een vooraanstaand lid van de vereniging deelde die foto op Snapchat. Leden die hier bij betrokken waren werden drie maanden lang geschorst.

Een anoniem lid vertelde later dat dit soort dingen met enige regelmaat voorkomen. Een rector van de USC sprak dit tegen.