Van bruisend stadsfeest voor LHBTQ naar staande receptie: zorgen bij Utrecht Pride

© Ingezonden foto
Utrecht - De organisatie van de Utrecht Pride heeft een brandbrief gestuurd naar de Utrechtse politiek. Volgens voorzitter Robbert Kalff stelt de gemeente veel te strenge geluidseisen. De Pride is een botentocht door de grachten met een after-party in de binnenstad. Op het evenement komen tienduizenden bezoekers af.
“Een noodkreet”, zo begint Kalff zijn brief aan het Utrechtse stadsbestuur. De afgelopen maanden is hij met de gemeente in discussie geweest over een vergunning voor de komende editie. Maar het lukte niet om tot overeenstemming te komen. Met name op het gebied van geluidsoverlast lukte het niet om een vergunning te krijgen. Dan gaat het niet over de botenparade, maar over het feestje dat de LBHTQ-gemeenschap na afloop viert rond het Jacobskerkhof.
Tekst loopt door na de foto
Robbert Kalff bij het Vragenuur
Robbert Kalff bij het Vragenuur © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Te Hard

Bij de voorgaande editie werden daar de geluidsnormen overschreden en met de huidige aanvraag dreigde dat weer te gebeuren. Kalff wist daarvoor een oplossing, als de Utrecht Pride een zogenoemd ‘beeldbepalend evenement’ voor de stad zou worden, dan gelden de geluidsnormen niet meer. Als die geluidsnorm niet wordt opgerekt, dan dreigt Utrecht Pride ‘een nogal suffe staande receptie’ te worden, aldus Kalff. In zijn brief schrijft hij: "Als Utrecht belang hecht aan het zijn van een progressieve, inclusieve en diverse stad kan het niet anders dan dat het één na grootste evenement van Utrecht en de tweede Pride van Nederland het predicaat ‘Beeldbepalend evenement’ [te] geven met de daarbij behorende geluidsnorm."
De Utrechtse politiek reageerde direct op de brandbrief van de Utrecht Pride. In het vragenuur van de gemeenteraad stelde D66-commissielid Emma Dolmans er vragen over aan het college. Zij noemde de opstelling van wethouder Eva Oosters ‘rigide’ en pleitte er voor dat de gemeente zich flexibeler zou opstellen. Ten slotte benadrukte ze dat er nauwelijks klachten over geluidsoverlast binnen zouden zijn gekomen bij de gemeente.
Tekst loopt door na de foto
D66-er Emma Dolmans stelt vragen
D66-er Emma Dolmans stelt vragen © RTV Urtecht / Marc van Rossum du Chattel
Wethouder Eva Oosters bevestigde dat beeld, ze kende maar één klacht. Verder roemde Oosters de Pride als een mooi evenement. “We streven er naar om juist een stad te zijn waar iedereen in vrijheid en veiligheid zichzelf kan zijn en ook kan vieren”, zei ze in de raad. “En de Pride draagt daar echt heel veel aan bij.” Ze benoemde dat het evenement onlosmakelijk verbonden is met de stad. En dat het evenement van groot belang is voor heel veel mensen en de LBHTQ-gemeenschap.
Toch wilde ze geen extra geluidsnormen toestaan, want de overlast op die plek is te groot. De gemeente vindt dat het straatfeest van de Pride de locatie aan het Jacobskerkhof is ontgroeid. De wethouder pleit er dan ook voor om het feest deels te verplaatsen naar een andere locatie zoals Park Paardenveld. Voor de microfoon van RTV Utrecht benadrukte de wethouder dat de toekomst van het evenement niet ter discussie staat.
“De Pride in Utrecht zal echt blijven bestaan en daar staan we als gemeente ook volkomen achter”, zei de wethouder na het debat. “Het is alleen even puzzelen hoe het gaat op het kleine stukje waarop we het evenement organiseren.”
Luister hier naar een interview met Robbert Kalff en wethouder Eva Oosters