Heeft Leidsche Rijn Centrum behoefte aan meer horeca? 'Moet niet té booming worden'

© RTV Utrecht
Utrecht - Leidsche Rijn Centrum moet levendiger en vitaler, vindt het Utrechts college. Meer horeca en plekken om te ontspannen moeten daarvoor zorgen, maar zitten inwoners van de nieuwbouwwijk daar wel op te wachten? "Het moet niet té booming worden hier."
"Denk Barcelona, maar dan zonder alle toeristen. Denk Parijs, maar dan zonder het drukke verkeer." Zo wordt Leidsche Rijn Centrum beschreven op de website ontdek-leidscherijn.nl. Ietwat overdreven, vindt inwoner Rob Mooij. "Vergelijkbaar met een wereldstad is het niet, maar dat is juist goed."
Hij is veertien jaar geleden van Amsterdam naar Leidsche Rijn verhuisd. Amsterdam was te druk geworden, te toeristisch. Sinds hij er woont is Leidsche Rijn Centrum volgens hem flink veranderd. Ten goede. "Vroeger reed ik met een rotgang voorbij dit stuk, nu kom ik er graag."

Dozen aardbeien

Mooij vertelt over zijn wijk op een bankje op het Brusselplein, het hart van Leidsche Rijn. "Vijf dozen aardbeien voor 5 euro", roept een marktkramer. De zon schijnt, de terrassen zitten vol en voor het kraampje vormt zich een kleine rij. In niets doet het plein deze donderdagmiddag denken aan een kwetsbaar winkelgebied, zoals de gemeente het in 2021 omschreef.
150 meter verderop is dat compleet anders. Bij het Hof van Bern is het stil, op wat toevallige voorbijgangers en wat klanten van Bagels & Beans na. De nieuwe horecagelegenheden moeten vooral hier komen.
Maye de Ruiter, één van die voorbijgangers, begrijpt dat wel. "Het kan hier wel wat pit gebruiken", zegt ze kijkend naar het plein. Sowieso mag er wat haar betreft wel wat horeca bij. "Er zitten hele leuke tentjes, maar nu ga ik vaak naar dezelfde drie. Wat meer afwisseling zou fijn zijn."

Rondstruinen

Dat geldt net zo goed voor de winkels, aldus De Ruiter. "Je hebt hier alles, maar toch kom ik er alleen maar met een doel. Als ik een specifiek kledingstuk zoek, koffie wil drinken of boodschappen moet doen. Wat rondstruinen is er hier niet bij. Daarvoor ga ik naar de binnenstad." Zo mist ze een Zara, kleine boetiekjes en een "Bijenkorfachtige winkel" in het wijkcentrum.
Meer mensen in het winkelgebied geven aan graag meer keuze te hebben. Zo ook Jo-Anne Giezen. Ook zij komt uit Amsterdam, maar verhuisde nog maar drie maanden geleden naar Leidsche Rijn. "Het heeft me tot nu toe positief verrast", is haar voorlopige oordeel.

Struikelen

Toch ziet ze voldoende verbeterpunten. "Er zitten nu vooral grote ketens", zegt ze. Wie op het Brusselplein om zich heen kijkt, ziet dat dat klopt. De logo's van Taco Bell, Xenos, HEMA en Holland & Barrett sieren de gevels. "Een Turks groentezaakje heb je hier bijvoorbeeld niet. Van die zaakjes om te ontdekken, die je verrassen als je er binnenloopt."
Op het Brusselplein loopt de markt inmiddels ten einde. De marktkramer heeft zijn aardbeien verkocht en op het plein wordt het iets rustiger. Voor Rob Mooij is dat laatste juist de charme van Leidsche Rijn. Hij hoeft dan ook geen extra winkels en horeca. "Er zijn al terrassen genoeg. En het moet niet té booming worden. Straks struikel je hier over de toeristen, net als in Amsterdam."

Het college besloot eind januari de zogenoemde 'branchering' in Leidsche Rijn Centrum aan te passen. Simpel gezegd betekent dat dat er meer vierkante meters horeca (320m2) en plekken om te ontspannen (500m2) mogen komen. Ook mag er een tweede supermarkt komen als Leidsche Rijn meer dan 59.200 inwoners heeft. Waarschijnlijk is dat pas in 2030.

Deze aanpassingen zijn gedaan nadat het gebied in 2021 is aangemerkt als kwetsbaar, vooral vanwege de terugloop van het aantal bezoekers. De extra horeca moet volgens het college vooral bij het Hof van Bern komen