Plan standplaatshouders onder vuur, waarom moet een pizzakraam wielen hebben?

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De Utrechtse gemeenteraad blijft uiterst kritisch op de plannen voor de standplaatsen van de ambulante handel, zoals bloemenstalletjes en pizzaverkopers. Vorig jaar ontstond er grote commotie onder handelaren en de politiek toen wethouder Susanne Schilderman die plaatsen wilden gaan verloten. In het nieuwe plan is loten van de baan - en daar is iedereen blij mee - maar er blijft veel kritiek op andere onderdelen van het plan.
Een storm van protest brak vorig jaar uit, toen het plan om te loten openbaar werd. De gemeente zei dat ze onder invloed van Europese regelgeving de standplaatsen ook voor andere ondernemers moet openstellen. Dat was tegen het zere been van veel verkopers in de stad. Die hebben hun kraam soms al tientallen jaren. En met een simpele worp van de dobbelsteen zouden ze hun plek zo maar kunnen kwijtraken.

Loting gaat niet door

De Utrechtse raad was snoeihard in haar kritiek, die kritiek werd ondersteund door deskundigen en belangenbehartigers. En dus trok Schilderman het plan in.
In het nieuwe plan worden alle plaatsen nog steeds opnieuw verdeeld, maar er is geen sprake meer van loten. Bij de selectie wordt nu gekeken naar de plannen die een ondernemer heeft, bijvoorbeeld met duurzaamheid. Ook wordt er gebrancheerd. Dat wil zeggen dat op de plek waar al jaren een vishandel staat, nu weer een vishandel moet komen. En dat geldt ook voor bloemen, brood en pizza’s. In het oorspronkelijke plan werd een plek uitgegeven voor tien jaar. In het nieuwe plan is dat opgerekt naar twaalf jaar, zodat ondernemers hun investeringen makkelijker kunnen terugverdienen.

Elektrisch vervoer

Op die termijn van twaalf jaar is veel kritiek vanuit de raad, deskundigen zeiden eerder tegen de raadsleden dat bij de huidige investeringen een terugverdientijd van minstens vijftien jaar wenselijk is. Veel partijen in de raad gaan voor die vijftien jaar. UtrechtNu! pleit zelfs voor een periode van twintig jaar. De ondernemers moeten namelijk stevig investeren om in aanmerking te komen. Zo moeten ze overstappen op elektrisch vervoer. Veel ondernemers moeten daarnaast een nieuwe mobiele kraam aanschaffen. Het kost tijd om die investering terug te verdienen.
Die wagens zijn in geen dertig jaar verplaatst, die vallen uit elkaar als je er mee gaat rijden.
Yvonne Hessels - Fractievoorzitter Utrecht Solidair
Wethouder Schilderman gaf aan dat een verlenging van de termijn er niet in zit. Volgens haar hebben rechters eerder uitgesproken dat er een bandbreedte is van negen tot twaalf jaar. En dus meent de wethouder dat ze met haar twaalf jaar al op het randje zit. “Ik zit er mee in mijn maag”, antwoordde ze op het verzoek voor een langere termijn. “Je gaat je juridisch op steeds gladder ijs begeven."

Mobiele kramen

Een ander heikel punt is de vorm van de kramen. Sommigen zijn niet mobiel, ze zijn in feite een kiosk. Anderen hadden ooit wielen. Yvonne Hessel van Utrecht Solidair verwoordde het als volgt: “Die wagens zijn in geen dertig jaar verplaatst, die vallen uit elkaar als je er mee gaat rijden.” Toch is dat wat de wethouder eist, alle kramen moeten aan het eind van de dag weer weg. Behalve als ze de volgende dag op dezelfde plek staan, dan mogen ze overnachten. Maar als de ondernemer een vrije dag heeft, dan moet de kraam 's avonds van zijn plek.
UtrechtNu! was daar heel kritisch op. Want het zorgt voor onnodige sloop van kramen die nog jaren mee kunnen. En er zijn meer bezwaren, zo moeten ondernemers een loods huren om de wagen op te slaan en ze moeten rijbewijzen halen. Daarnaast leidt het tot veel meer verkeersbewegingen. Op dit punt is de wethouder onvermurwbaar. De eis dat alle kramen mobiel worden, wil ze niet laten vallen. Volgens Schilderman weten de ondernemers al tien jaar dat ze op termijn mobiel moesten worden, en hebben ze dus alle tijd gehad om zich aan te passen.

Criteria

Een laatste punt van kritiek zijn de kwaliteitseisen die gesteld worden, of beter: het ontbreken daarvan. De criteria zijn nog niet geformuleerd. En dus kwamen er diverse wensen naar voren. Zo wil de Partij voor de Dieren dat een ondernemer die veganistische producten verkoopt bonuspunten krijgt en daardoor meer kans maakt op een plek.
De raad besluit later over het plan. Het lijkt erop dat een meerderheid van de gemeenteraad het plan zal ondersteunen, mits de wethouder op de kritiekpunten nog wat water bij de wijn doet.