Waar blijven de vrouwelijke producers? 'Hij dacht dat ik er alleen voor de koffie was'

Muziekproducer Lilian Hak
Muziekproducer Lilian Hak © RTV Utrecht
Utrecht - Lilian Hak is producer, songwriter, zangeres, docent en ga zo maar door. "Ik hou van muzikale laagjes opbouwen. Iets opnemen en daar weer iets anders tegenaan zetten." Lilian is één van de weinige vrouwen die als producer werkt. De muziekwereld wordt nog altijd gedomineerd door mannen. Reden om precies vandaag op internationale vrouwendag een nieuwe song uit te brengen.
Op een groot computerscherm in haar thuisstudio bouwt Lilian laagje voor laagje haar nummers op. Die laagjes kunnen bestaan uit zang, een gitaarlijntje, piano, een hoorn, je kunt het zo gek niet bedenken. Vandaag is haar nieuwe nummer Under The Wire uitgekomen, een nummer dat Lilian zelf beschrijft als een soulvolle indie-pop song. Het gaat over hoe lastig het soms is om gevoelens te uiten en om je open te stellen. Later dit jaar komt haar vijfde album uit, met als titel RESET.
Zo werkt Lilian Hak als muziekproducer in haar studio
Als het gaat om gendergelijkheid valt er nog veel te winnen in de muziekwereld, vindt Lilian. "Vrouwen worden al snel in een hokje geduwd. Ze zal het liedje wel niet zelf geschreven hebben en al zeker niet zelf geproduceerd."
Wie wel degelijk als producer werkt, loopt al gauw tegen stigma's aan. "Ik heb zelf als engineer in een studio gewerkt. Ik zette de microfoon klaar en zei dan dat ik naar de andere kant van het raam ging om op te nemen. En dat die jongen dan zei: maar ga jij mij opnemen? Blijkbaar is het beeld nog steeds lastig te begrijpen dat ook een vrouw achter de knoppen zit. Hij dacht dat ik er alleen voor de koffie was", lacht Lilian.
Lilian hoopt dat het stigma gaat verdwijnen dat vrouwen alleen zingen of liedjesschrijvers zijn. Meer vrouwelijke producers zou een boost aan de muziekwereld kunnen geven. Want op dit moment is maar 3% van de producers wereldwijd vrouw. "En dat vind ik best wel schrikken."