Omwonenden teleurgesteld: twee beeldbepalende Utrechtse bomen worden definitief gekapt

Het gaat om de twee grote bomen aan de linkerkant van de groenstrook
Het gaat om de twee grote bomen aan de linkerkant van de groenstrook © Joost Lankester
Utrecht - Twee beeldbepalende bomen ter hoogte van het Adriaan Mennickkwartier in Utrecht moeten definitief het veld ruimen. Omwonenden wilden de Noorse esdoorns van 74 jaar oud behouden en gingen daar gisteren opnieuw over in de gesprek met de gemeente. Die is onverbiddelijk: de bomen worden woensdag toch gekapt.
Omwonenden Joost Lankester en Herman Heller zijn teleurgesteld over het besluit van de gemeente. "Omdat er toch weer een gesprek met de gemeente kwam, hoopten wij dat de bomen misschien mochten blijven. Dat blijkt nu niet het geval."
Het college van burgemeester en wethouders verleende eind oktober een vergunning voor de kap van zestien bomen, verplaatsing van acht bomen en herplanting van achttien bomen die nu nog tussen de energiecentrale Merwedekanaal en Overvecht staan. De bomen moeten wijken voor een leiding van Eneco voor stadsverwarming.

Riolering aanpassen

Een groepje omwonenden wil twee van deze bomen niet kwijt en stapte naar de rechter. Ook schakelden ze een specialist in om te kijken naar mogelijkheden waarbij de bomen behouden kunnen blijven. Die concludeerde dat er een alternatief is, maar daarvoor moet de warmteleiding iets worden verlegd. Eneco stemde daarmee in, maar voor het plan moet ook de riolering aangepast worden. Dat wil de gemeente niet.
Het college stelt dat de bestaande infrastructuur zo moet blijven, omdat nagenoeg bij alle wegen het riool in het midden van de weg ligt. Bovendien ligt een warmteleiding altijd links of rechts van het riool. Bij het verleggen van het riool moet deze infrastructuur worden aangepast. Volgens de gemeente is de alternatieve optie daarom "niet realistisch". De rechter gaf de gemeente daarin gelijk.
Woensdag worden de twee bomen alsnog gekapt. De andere bomen zijn eerder al weggehaald.