Raad van State oordeelt dat Utrecht 112 gezonde bomen langs Europalaan mag kappen

Een impressie van de toekomstige situatie op de Europalaan Noord.
Een impressie van de toekomstige situatie op de Europalaan Noord. © Gemeente Utrecht
Utrecht - De gemeente Utrecht mag 112 gezonde bomen langs de Europalaan kappen. De Raad van State boog zich over de zaak, nadat de Utrechtse Bomenstichting in hoger beroep ging om de kap tegen te houden.
De bomen moeten wijken vanwege de herinrichting van de noordkant van de Europalaan. Deze herinrichting heeft te maken met de bouw van een nieuwe wijk aan de Merwedekanaalzone in Utrecht. Het college wil dat er 143 bomen geplant worden om het verlies van de 112 bomen te compenseren. Hiervan moeten er 118 binnen drie jaar op de locatie worden herplant. De overige 25 kunnen er niet binnen die drie jaar terecht vanwege de nieuw te bouwen wijk en moeten daardoor in eerste instantie herplant worden op de Bernadottelaan. Later kunnen ze dan verplaatst worden naar de Europalaan, aldus het college.
De Utrechtse Bomenstichting ving overigens niet geheel bot bij de Raad van State en werd in het gelijk gesteld over bezwaar tegen de kap van 13 bomen. De gemeente moet hierover een nieuw besluit nemen.