NS vraagt meer geld om dure treinkaartjes te voorkomen, Kamer aarzelt

© RTV Utrecht
Utrecht - De Tweede Kamer aarzelt of er extra geld moet komen voor de NS, om zo duurdere treinkaartjes te voorkomen. Meerdere partijen denken dat de NS te makkelijk een oplossing zoekt in Den Haag, zo bleek vandaag tijdens een hoorzitting.
NS-topman Wouter Koolmees vroeg daar of het eenmalige bedrag van 120 miljoen euro dat de Tweede Kamer vorig jaar voor de NS vrijmaakte, niet jaarlijks terug kon keren. Koolmees werd samen met vertegenwoordigers van spoorbeheerder Prorail en reizigersorganisatie Rover naar de Kamer geroepen toen bleek dat kaartjes volgend jaar mogelijk 10 procent duurder worden.

120 miljoen

Het kabinet maakte vorig jaar de 120 miljoen euro vrij om te voorkomen dat treinkaartjes dit jaar al duurder werden. Regionale vervoerders kregen om dezelfde reden 300 miljoen euro, maar dat bedrag komt wel jaarlijks terug. Koolmees is "verbaasd" door dat verschil, zei hij. "Ik wil graag in overleg met de politiek kijken of we daar iets aan kunnen doen."
De Kamer was minder toeschietelijk dan Koolmees leek te hopen. Meerdere parlementariërs vroegen de NS-directeur of hij zelf niet meer kon doen om kosten te besparen, bijvoorbeeld door buitenlandse activiteiten af te stoten of af te zien van investeringen in nieuwe treinen. "Penny wise, pound foolish", reageerde Koolmees op dat laatste idee. Partijen als PVV, NSC, VVD, D66 en Denk staan niet te springen om de portemonnee te trekken, GroenLinks-PvdA is wel voor extra geld.
Koolmees noemde onder meer tekorten aan monteurs en materieel als redenen voor tegenvallende prestaties. "Met name na de zomer zijn we een beetje door het ijs gezakt", zei hij. In het hele jaar was gemiddeld meer dan een op de tien treinen minstens vijf minuten te laat.
Donderdag praat de Tweede Kamer verder over het spoor. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop pleit in dat debat voor blijvend geld voor de NS, maakte hij dinsdag duidelijk.