Utrechts bedrijf ziet vraag naar zonnepanelen weer toenemen

Zonnepanelen in Montfoort
Zonnepanelen in Montfoort © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Utrecht - Installateurs van zonnepanelen zien veel meer aanvragen binnenkomen sinds het besluit van de Eerste Kamer om de gesubsidieerde salderingsregeling voort te zetten. Dat blijkt uit een rondgang langs enkele tientallen zonnestroom-installateurs die zijn aangesloten bij Techniek Nederland.
Met salderen mogen huishoudens hun eigen zonnepanelenstroom voor vol tarief wegstrepen tegen het totaalverbruik op de donkere dagen in de rest van het jaar. De Eerste Kamer wees op 13 februari het wetsvoorstel van demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) af om deze salderingsregeling vanaf 2025 in stappen af te bouwen.
Richting het Kamerdebat vielen de aankopen van zonnepanelen en randapparatuur zoals omvormers fors terug. Consumenten wilden eerst helderheid over wat de overheid zou subsidiëren.

Aanvragen stijgen met 10 tot 50 procent

Onder meer bij Niyata Energy in Utrecht is het effect van het salderingsbesluit te merken. Directeur Dursun Kilic zegt dat zijn bedrijf deze maand 10 procent meer aanvragen heeft genoteerd dan in de laatste maanden van 2023.
ST/Warmte uit Nieuwkoop constateert dat de belangstelling voor zonnestroom-installaties weer toeneemt. "Afgelopen najaar hadden we maximaal vier aanvragen per maand, deze maand zijn het er dertig." Ook het naderende voorjaar speelt een rol volgens het bedrijf; de vraag trekt dan altijd aan.
Niettemin zijn de stijgingen opvallend groot. Hoppenbrouwers Techniek noemt zelfs een toename van 50 procent sinds de Eerste Kamer besloot om de salderingsregeling te handhaven. Het besluit heeft zeker impact, ziet ook Ecotec Solar uit Zevenbergen. "Vanaf de dag dat de Eerste Kamer het besluit nam, is het aantal aanvragen bij ons met 18 procent gestegen."
Met het oog op het overvolle stroomnet riep Stedin eerder juist op om te stoppen met salderen. De regeling, ooit bedoeld als stimulans, schiet zijn doel voorbij, vindt de netbeheerder. "Mensen worden zo niet gestimuleerd om bewust om te gaan met hun zonnestroom. We moeten ons gedrag aanpassen. Dat vragen we aan bedrijven en industrieën, maar ook particulieren."