Schoonmaker die collega doodstak in muziekcentrum vervolgd voor moord, verdachte beroept zich op noodweer

© RNU
Utrecht - De schoonmaker die afgelopen november zijn collega Hassan doodstak in muziekcentrum TivoliVredenburg, heeft dat volgens het Openbaar Ministerie met voorbedachte rade gedaan. Het OM legt de 51-jarige Utrechter Mohamed B. daarom moord ten laste. De verdachte zegt zelf dat hij zijn collega tijdens een ruzie uit zelfverdediging heeft gestoken.
B. was vandaag niet aanwezig bij de voorbereidende zitting over zijn zaak in de Utrechtse rechtbank. Volgens advocaat Van Katwijk "voelde hij zich daar niet goed genoeg voor". De rechtbank besliste dat B. voorlopig vast blijft zitten. Een verzoek van de verdediging om hem in afwachting van de rechtszaak vrij te laten, werd afgewezen.

Irritatie en onmin

De 51-jarige verdachte en het 41-jarige slachtoffer werkten voor hetzelfde schoonmaakbedrijf. Ze waren op zondagochtend 19 november beiden in het muziekcentrum aan het werk.
Volgens de officier van justitie was er sprake van een langlopend conflict tussen de verdachte en het slachtoffer. De "irritatie en onmin" zouden hebben geleid tot een handgemeen. Daarbij zou B. zijn collega meerdere keren hebben gestoken met een mes dat hij altijd bij zich droeg.
Hassan overleed ter plekke. De verdachte ging er na het incident vandoor, maar werd in de loop van de ochtend gearresteerd, mede dankzij een tip van een oplettende burger.

Noodweer?

Het incident in het muziekcentrum is vastgelegd door bewakingscamera's. Ook zijn er meerdere getuigen van de ruzie tussen de twee schoonmakers. De verdachte heeft bij de politie een deels bekennende verklaring afgelegd. Maar volgens advocaat Van Katwijk was het geen moord en zou zijn cliënt uiteindelijk zelfs kunnen worden vrijgesproken.
De advocaat betoogde dat het OM verkeerd heeft gekeken naar de aanleiding voor het steekincident. Er zou tussen de twee meer aan de hand zijn geweest dan langdurige "ruzie en pesterijtjes". Het fatale incident zou zijn begonnen met een woordenwisseling en duwen. Daarna zou er zijn geslagen en zou er met iets zijn gegooid.
Volgens het OM is op de beelden niets te zien dat een reden kan zijn geweest om met een mes te steken. Maar volgens de advocaat trok zijn cliënt een mes toen hij door het slachtoffer werd aangevallen met een onbekend wapen. Hij wil dat een getuige die het allemaal heeft gezien hierover opnieuw wordt gehoord.
Het mes zou B. uit gewoonte altijd bij zich hebben gehad. "Hij heeft lang als dakloze rondgelopen. Dan kom je in situaties waarin een mes je kan helpen als afschrikking", betoogde de advocaat. Zijn cliënt zou ook niet eerder bij steekincidenten betrokken zijn geweest.
We kijken met vertrouwen uit naar de rechtszaak en hopen dat dit ons ook enige rust mag brengen.
nabestaanden

Grote schok

De korte zitting in de rechtbank werd bijgewoond door veel nabestaanden, onder wie de weduwe van Hassan. Zij wordt bijgestaan door slachtofferadvocaat Hetty Dijkstra. De organisatie Namens de Familie helpt de nabestaanden bij contacten met de media.
"Hassan was een lieve papa en echtgenoot. We missen hem nog iedere dag. Ook voor zijn familie en vrienden is het verdriet nog steeds heel groot. We kijken met vertrouwen uit naar de rechtszaak en hopen dat dit ons ook enige rust mag brengen", schrijft de weduwe in een korte persverklaring.

Veel beroering

Volgens het OM is het binnen de Marokkaanse gemeenschap een groot onderwerp waar veel over wordt gepraat. Het fatale incident zorgde ook voor veel beroering in de stad. Medewerkers van TivoliVredenburg waren erg aangeslagen. Sommigen hebben nog geprobeerd het slachtoffer te helpen. Politie en ambulance waren er snel bij, maar dat was tevergeefs.
Ook waren er zorgen, omdat niet direct duidelijk was wat er precies was gebeurd. Al snel bleek echter dat het incident niets te maken had met de concerten en dansfeesten in het muziekcentrum. Alle artiesten en bezoekers waren op het fatale moment al vertrokken.

Onderzoek nog niet klaar

De rechtbank benadrukte dat het gaat om een stevige verdenking waarop een lange gevangenisstraf staat. Omdat B. altijd een mes bij zich draagt, is er bovendien risico op herhaling als hij vrijkomt. De rechtbank weet te weinig over hoe hij als persoon in elkaar zit. Daarom wordt hij de komende tijd onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Ook gaat een deskundige die gespecialiseerd is in onderzoek naar de leefomstandigheden van de verdachte naar hem kijken.
De zaak is voorlopig nog niet klaar voor inhoudelijke behandeling. Er wordt ook nog onderzoek gedaan naar sporen op het mes van de verdachte en de hoes waar het in zat. Daarnaast wordt de telefoon van het slachtoffer nog nader onderzocht.
Op dinsdagmiddag 28 mei is er daarom opnieuw een voorbereidende zitting. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank de zaak afhandelt.