Jongen (16) veroordeeld tot jeugd-tbs en jeugddetentie na overvallen op supermarkt Lunetten

Politie-onderzoek na de overval op 17 juli.
Politie-onderzoek na de overval op 17 juli. © Michiel van Beers
Utrecht - Een 16-jarige jongen die twee overvallen pleegde op dezelfde Albert Heijn in de Utrechtse wijk Lunetten is vandaag veroordeeld tot jeugd-tbs en jeugddetentie. Hij bedreigde onder meer het personeel van de supermarkt met een mes.
Bij de eerste overval op 14 juli 2023 liep de jongen 's avonds naar binnen bij de Albert Heijn op de Hondsrug in Lunetten. Daar trok hij een mes en bedreigde hij het personeel achter de servicebalie. Vervolgens deed hij een greep in de kassa en ging hij ervandoor.
Drie dagen later keerde de overvaller terug om nog een keer toe te slaan. Ook toen gebruikte hij geweld: hij bedreigde een medewerker met een mes tegen de keel. Vervolgens ging hij er met een onbekend geldbedrag vandoor.

Complexe problematiek

De rechtbank oordeelde vandaag dat de jongen schuldig is aan diefstal, afpersing en mishandeling. Hij werd veroordeeld tot drie jaar jeugd-tbs, waarvan het laatste jaar voorwaardelijk. Ook is hij veroordeeld tot 213 dagen jeugddetentie, met aftrek van de tijd die hij al in voorarrest heeft gezeten. Daarnaast moet hij drie slachtoffers een schadevergoeding van ongeveer 750 euro betalen.
De rechtbank zegt bij het vaststellen van de straf rekening te hebben gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de jongen. "Het is van belang om zo snel mogelijk te starten met de behandeling vanwege zijn complexe problematiek", aldus de rechtbank.