Tweede Kamer wil arbeidsmigranten weren uit Jaarbeurs: 'Er wordt geadverteerd met gratis opvang'

© RTV Utrecht
Utrecht - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Oekraïners die voor werk naar Nederland komen, worden geweerd bij het aanmeldcentrum in de Utrechtse Jaarbeurs. Dat complex heeft eerder zijn deuren tijdelijk moeten sluiten omdat de opvang vol zit.
Volgens vrijwel alle fracties is de Jaarbeurs vol omdat Oekraïense mannen hier als arbeidsmigrant naartoe komen met als grote reden om van de (gratis) voorzieningen gebruik te maken. Dit gaat ten koste van de opvang van "echte vluchtelingen" uit Oekraïne, zeiden meerdere fracties in een debat. De Kamer vindt het zorgelijk dat de Jaarbeurs nu geen ontheemden kan opvangen.
De Veiligheidsregio Utrecht geeft aan dat er sinds gisteren zo'n twintig mensen bij de Jaarbeurs geweigerd zijn. Zij werden opgeroepen een andere verblijfsplek te zoeken.
Vanuit de Jaarbeurs worden Oekraïners doorverwezen naar een opvangplek voor de langere termijn, maar die doorstroming is vastgelopen. Volgens GroenLinks-PvdA komt dat ook omdat het Rijk gemeenten geen zekerheid geeft over de financiering op de lange termijn voor nieuwe opvanglocaties voor Oekraïners. Op deze manier kijken gemeenten wel uit om locaties te openen. Kamerlid Kati Piri (GroenLinks-PvdA) vindt dat het kabinet de financiering voor drie tot vijf jaar moet garanderen.

Cowboyuitzendbureaus

Een aantal Kamerleden vertelde in het debat dat er uitzendbureaus actief zijn die Oekraïense mannen werven, die vaak al in andere EU-lidstaten verblijven. "Waarbij wordt geadverteerd met gratis opvang", zei onder andere VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans. Hij riep demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) op hier wat tegen te doen. Ook Piri vindt dat dergelijke "cowboyuitzendbureaus" de pas moet worden afgesneden.
Een aantal fracties vindt dat de voorzieningen voor Oekraïners moet worden versoberd, zoals de PVV en BBB. In hun ogen komt daarmee een einde aan de "aanzuigende werking" van Oekraïners die vanuit andere EU-lidstaten voor Nederland kiezen.
Asielminister Van der Burg heeft ook op de kwestie gereageerd. Hij benadrukt dat de Jaarbeurs tijdelijk dicht is, maar dat dat niet betekent dat Oekraïners die naar Nederland komen geen opvang meer kunnen krijgen. "Ze kunnen zich bij iedere gemeente melden en als er in betreffende gemeenten geen plek is, wordt eerst gekeken of er elders in de regio wel plek is. Als dat niet lukt, wordt landelijk gekeken."