Utrechtse supermarkt bevoorraad over water

© Gemeente Utrecht
Utrecht - Bij supermarkt Boon's werd voorraad vandaag geleverd met een elektrische boot in plaats van een vrachtwagen. Het gaat om een proef van Circle line logistics (marktpartij) en de supermarkt. Boon's is de eerste supermarkt die over water bevoorraad wordt.
De boodschappen worden ingeladen bij een haven aan de rand van de stad, waarna de boot naar de supermarkt vaart. De boodschappen met rolcontainers van de boot gehaald en naar de winkel gebracht. Op de terugweg neemt de boot lege flessen en vaten op van de horeca.
De supermarkt aan de Ganzenmarkt is een lastige plek voor om te bereiken met een vrachtwagen. Onder de winkel liggen werfkelders, daar mogen geen zware vrachtwagens overheen. De winkel ligt wel dicht bij de Oudegracht. Bevoorrading via het water lijkt volgens de gemeente daarom een goede oplossing.

Emissieloze binnenstad

"We staan als steden voor enorme uitdagingen met het emissievrij maken van onze steden. Vervoer over water is een veelbelovende logistieke oplossing. Ook om de binnenstad bereikbaar en leefbaar te houden", zegt wethouder Eva Oosters. "We gaan in Utrecht meer vervoer over water stimuleren."
Het vervoer over water is niet nieuw in de stad. Bouwprojecten en sommige horecagelegenheden in de binnenstad worden al bevoorraad met boten. Maar de gemeente wil dit soort vervoer nog meer stimuleren.