Rode Kruis wil helpen bij opvang Oekraïners in Utrecht, Vluchtelingenwerk vreest langere sluiting

© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Utrecht - Het Rode Kruis heeft hulp aangeboden bij de opvang voor Oekraïners in de Jaarbeurs in Utrecht.
De veiligheidsregio meldde gisteren dat de locatie overvol is en daardoor tijdelijk is gesloten. Een woordvoerster van het Rode Kruis zegt dat de organisatie in overleg is met de veiligheidsregio voor mogelijke ondersteuning.
De hulporganisatie leverde eerder honderd veldbedden voor de opvang in de Jaarbeurs. Volgens de woordvoerster kan het Rode Kruis meer bedden leveren, maar kunnen ook mensen worden ingezet om bijvoorbeeld te helpen bij het uitdelen van maaltijden of het bieden van een luisterend oor.
De drukte in de Jaarbeurs leidt volgens de veiligheidsregio onder meer tot onvoldoende beschikbare zorgcapaciteit, lange rijen voor de sanitaire voorzieningen en onvoldoende privacy.
In de zogenoemde HUB-opvang in hal 5 van de Jaarbeurs melden veel Oekraïners zich, die van daaruit naar een duurzame opvangplek in het land worden doorverwezen.
Het streven is dat dit binnen 24 uur gebeurt. In de opvang kunnen maximaal 140 personen overnachten. Omdat er op dit moment geen opvangplekken beschikbaar zijn voor Oekraïners in Nederland, is de opvang overvol geraakt.
De veiligheidsregio heeft opgeroepen landelijk meer plekken te organiseren. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei dat hij die oproep steunt.
Woensdagmiddag komt het nijpend tekort aan opvang voor Oekraïners ter sprake in de Tweede Kamer.

Vluchtelingenwerk

Stichting Vluchtelingenwerk maakt zich zorgen over de gevolgen van de sluiting van het belangrijkste aanmeldpunt. De organisatie vreest dat als er niet snel meer opvangplekken komen in het land, deze situatie nog "dagen of weken" kan duren. "Voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog staan Oekraïense vluchtelingen voor een dichte deur zonder opvang."
Volgens VluchtelingenWerk krijgen alleen kwetsbare Oekraïners nog toegang. "Vluchtelingen die niet als 'kwetsbaar' worden aangemerkt, worden bij de deur geweigerd", zegt de organisatie. "Onder hen zijn ook alleenstaande vrouwen en meerdere gezinnen met kleine kinderen."
VluchtelingenWerk begrijpt de tijdelijke sluiting, maar noemt het "kwalijk dat geen van alle betrokken partijen initiatief heeft genomen voor het organiseren van een noodoplossing". "Rijk, gemeenten en veiligheidsregio's verwijzen daarvoor naar elkaar."