Overvolle Jaarbeurs leidt tot de vraag: wat willen we met Oekraïense vluchtelingen?

© RTV Utrecht / Tessa Beijer
Utrecht - "We willen dat er substantieel meer noodopvangplekken komen in Nederland, of een ander beleid." Er zit geen woord Spaans bij de woorden van de directeur van Veiligheidsregio Utrecht, Jaap Donker. Hij sluit vandaag de Jaarbeurs voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. En hij vraagt het ministerie om na te denken over de toekomst. Want één ding is duidelijk: zo kan het niet langer.
Als je de Jaarbeurs binnenloopt, lijkt het eigenlijk een dag als alle andere. Rond lunchtijd zitten veel mensen aan een tafel met een broodje. Te hangen. Te wachten. Af en toe wordt er een plukje mensen opgehaald, rond 13.00 uur vanmiddag gebeurde dat bijvoorbeeld. De Russische tolk roept vier namen om van mensen die met een taxi naar Amsterdam worden gebracht. Zij gaan naar een volgende opvang.
Maar dat gebeurt veel te weinig. De opvang stroomt vol en loopt niet meer leeg. Donker zegt dat hij het ministerie heeft gevraagd om te kijken naar "de volgende fase". "Hoe lang gaan we nog opvangen en wanneer gaan we huisvesten. Wat is passend?" Op deze manier kan het niet doorgaan, volgens hem. "Alle bedden die hier zijn, zijn bezet, er zijn rijen voor het sanitair, en er arriveren nog steeds mensen." Ook de zorg die ze willen leveren en die de vluchtelingen nodig hebben, staat onder druk, volgens Donker.
Bekijk hier het interview met Jaap Donker.

Uit Ierland

Ook de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma ziet dat het niet langer gaat. Vooral 's nachts. "Overdag zijn veel mensen op pad, maar we hebben maar beperkte sanitaire voorzieningen. We zien ook dat de doelgroep verandert." Dijksma zegt dat in het begin van de oorlog veel vrouwen en kinderen in de opvang waren, maar dat er nu ook veel (alleenstaande) mannen zijn. Vaak met een baan of op zoek naar werk. "Dat vraagt om meer voorzorgsmaatregelen om ieders veiligheid te garanderen."
Ook Dijksma zegt dat de politiek moet kijken naar beleid ten aanzien van Oekraïense vluchtelingen. Op dit moment hebben alle Oekraïners recht op opvang, leefgeld, medische zorg en ze mogen zo aan het werk. Het maakt Nederland aantrekkelijk, zegt Dijksma, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Utrecht. Aantrekkelijker dan sommige buurlanden. "Vorige week kwam er een groep mensen via Ierland naar Utrecht. Die komen niet rechtstreeks vanuit Oekraïne, maar komen dus via een ander Europees land. Dat heeft te maken met een versobering van de voorzieningen daar."
Er zijn volgens haar twee opties. "Of we gaan met z'n allen meer plekken realiseren of we moeten iets doen om minder aantrekkelijk te worden. Veel meer smaken zijn er niet." Vooralsnog blijft de Jaarbeurs dicht. Er is plek voor 140 mensen, nu zitten er ruim 150 en dat aantal moet terug naar 80. Wanneer dat is? "Ik heb geen glazen bol", zegt Donker. "Maar dat kan zo een paar weken duren."
Morgen is er een Kamerdebat over de kwestie. RTL Nieuws zocht uit dat een Kamermeerderheid wil dat Oekraïners die werken meer bijdragen aan de kosten van hun verblijf.