Te weinig zorg, lange rijen, geen privacy: opvang Oekraïners Jaarbeurs voorlopig dicht

© RTV Utrecht
Utrecht - De HUB in de Utrechtse Jaarbeurs waar Oekraïners die net aankomen worden opgevangen, gaat voorlopig dicht. De locatie is overvol en dat leidt tot onvoldoende beschikbare zorgcapaciteit, lange rijen voor de sanitaire voorzieningen en onvoldoende privacy.
Volgens de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is er een onhoudbare situatie ontstaan. “Met pijn in het hart moeten we de poorten van onze Oekraïne HUB tijdelijk sluiten", zegt directeur Jaap Donker van de VRU. "Voor kinderen en kwetsbaren maken we, zolang het kan, nog een uitzondering." De HUB is ingericht als eerste opvang waar Oekraïners op adem kunnen komen, ze zouden binnen 24 uur elders in het land een plek moeten vinden voor de langere termijn.
Met 140 bezette plekken is de Jaarbeurs vol. Op dit moment zijn er geen opvangplekken meer in Nederland en is daar ook geen uitzicht meer op. Mensen die nu arriveren, dat zijn er tussen de vijftig en zeventig per dag, kunnen dan ook op andere plekken in Nederland niet meer worden ondergebracht. "Hierdoor is de HUB zo vol geraakt dat de VRU helaas genoodzaakt is om deze tijdelijk te sluiten voor mensen die nieuw arriveren."

Reden voor vlucht verandert

De VRU meldt ook sinds deze zomer een sterke verandering te zien in de motivatie van mensen die zich aanmelden bij de Jaarbeurs. In het eerste jaar van de oorlog waren het vooral kwetsbaren, vrouwen, kinderen en gewonden. Nu zijn het vooral mensen die aangeven dat ze zijn gekomen voor de arbeidskansen en de goede voorzieningen.
Mensen die nu aankomen bij de Jaarbeurs komen dus voor een dichte deur te staan. Niet kwetsbaren zal worden gevraagd zelf voor een verblijfsplek te zorgen. Zodra de het aantal mensen weer onder de grens van tachtig mensen komt én er een realistisch perspectief is voor beschikbare opvangplekken, zal de HUB weer opengaan.