Toeslagenouder Paula hoopt op erkenning bij rapport toeslagenaffaire

© ANP
Utrecht - Het drama van de toeslagenaffaire begon voor Paula Bouwer in 2007. De Belastingdienst bestempelde haar als fraudeur en ze moest meerdere jaren aan kinderopvangtoeslag terugbetalen. "Dat heeft een enorme impact op me gehad. Ik was destijds net m'n eigen onderneming gestart en die kwam daardoor toen ook in zwaar weer. Ik moest al dat toeslagengeld terugbetalen en dat werd dan verrekend met bijvoorbeeld de zorgtoeslag of andere toeslagen. Ik had bij iedereen schulden en had tot 2021 geen positief banksaldo."
De parlementaire enquêtecommissie presenteert vanmiddag het rapport over dertig jaar fraudebeleid en dienstverlening van de overheid. Het is een vervolg op de parlementaire ondervraging naar de toeslagenaffaire, waar het derde kabinet-Rutte om aftrad in 2021. Gedupeerde ouders zoals Paula hopen na vanmiddag weer een hoofdstuk te kunnen sluiten.
Hoewel de overheid eerder schuld bekende in de omvangrijke toeslagenaffaire, is het dossier van Paula nog altijd niet afgehandeld. "In 2021 heb ik me aangemeld als gedupeerde, een paar maanden later kreeg ik daar de erkenning van. Tot vorig jaar moest ik nog wachten op een integrale beoordeling en daar is men nu nog steeds mee bezig. Dat is om gek van te worden, zeker omdat er een makkelijkere manier is om het op te lossen. Je kijkt dan via een letselschadespecialist hoeveel schade er is geweest en die schadestaat laat je dan afrekenen."

De commissie deed twee jaar onderzoek om inzicht in het fraudebeleid van de overheid te krijgen. Er werd onder meer gekeken naar het gebruik van discriminerende risicoprofielen, het uitwisselen van informatie en gegevens van burgers tussen overheidsorganisaties en de rol van de Tweede Kamer. In het najaar hoorde de commissie tientallen betrokkenen in het openbaar, onder wie gedupeerden en (oud-)bewindslieden.

Rapport fraudebeleid

Met het rapport van de parlementaire enquêtecommissie hoopt Paula op nog meer erkenning van het leed dat haar en vele anderen is aangedaan. "Ik verwacht er heel veel van, want er zijn 41 verhoren geweest en die waren best spraakmakend. (...) De kans bestaat dat het bij aanbevelingen blijft, maar ik hoop dat het net zo veel impact heeft als de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. Ik hoop ook dat er meer erkenning komt voor de wurggreep waarin we gehouden worden."
Inmiddels is er weer wat ruimte voor leuke dingen in het leven van Paula. Zo vertrok ze gisteren met het vliegtuig naar Indonesië. Het is haar eerste echte vakantie sinds ze in 2007 onterecht werd aangemerkt als fraudeur.
"Ik had ooit het plan bedacht om met mijn kinderen naar Indonesië te gaan omdat mijn moeder daar lang gewoond heeft en omdat mijn opa daar begraven ligt. Maar ik heb vijftien jaar geen vakantie gehad en ook geen vrije dagen en geen geld. Dus nu ga ik alsnog met mijn partner. Wel zonder de kinderen, want die zijn inmiddels uit huis en hebben hun eigen leven. Het is een heel speciale reis, maar het is ook heel spannend, want ik ben nog nooit zo lang op reis geweest. En ik ben blij dat het nu wél gelukt is."