Lente in aantocht: Geertje's Hoeve bomvol babygeitjes

© RTV Utrecht / Fleur Kleinhuis
Vleuten - De lente is nog niet aangebroken, maar de geiten bij de Geertje's Hoeve in Vleuten zijn al volop aan het lammeren. Tot vandaag zijn er al ongeveer 60 lammetjes ter wereld gekomen en elke dag komen er meer bij. Wie denkt dat 'ie te laat is om ze te bekijken, kan gerustgesteld worden. Er worden nog ruim 30 verwacht.
Waar de geitjes te zien zijn bij de kinderboerderij, is niet te missen. Luid gegil en gejoel is hoorbaar vanuit de stal waar er geknuffeld en gespeeld kan worden met de diertjes. "Ik heb een flesje gegeven aan de geitjes, maar ze zaten al een beetje vol", vertelt Lieke (7). En die drukte maakt de geitjes die er geen zin in hebben niks uit. De beestjes die niet willen knuffelen, liggen rustig in de hoekjes op elkaar te slapen.
"Dat is het leuke van geiten", vertelt geitenboer Rick Kloek van de Hoeve. "Geitjes houden echt van aandacht. Ze zijn nieuwsgierig en vinden het leuk om geknuffeld te worden." De beestjes verschillen in dat opzicht enorm van hun medehoefdieren schapen: die lopen juist weg van mensen. Geiten lopen juist naar mensen toe.
Geertje's Hoeve bomvol babygeitjes
Ondanks dat de lente nog niet is aangebroken, zijn de lammetjes niet te vroeg. "Een boer kan dat zelf bepalen", vertelt Rick. "Het hangt er vanaf wanneer bok bij de geit wordt gelaten." Over het algemeen loopt het lammerseizoen van januari tot mei. In Vleuten begint het een maand later: "In januari kan het nogal koud zijn. Dus onze voorkeur gaat uit naar februari."

Geile bok

De bok die in het zogeheten dekseizoen bij de vrouwtjes mag, is Bertus. In het geitengezelschap is 'ie er zo uit te pikken: het beest steekt pal boven de de andere dieren uit. "Dit is de papa van zo'n 80 lammetjes", vertelt Rick over hem.
Ongeveer een derde van zijn lichaamsgewicht viel Bertus af tijdens het dekken. Rick: "We hebben 'm niet precies gewogen, maar zeker wel zo'n 20 kilo." Om de vraag of dat komt door de stress omdat hij misschien geen kans maakt bij de vrouwtjes, moet Rick lachen. "Nee, het zit in de natuur", legt hij uit.
"Een geit is maar een dag per drie weken toegankelijk voor de bok", vertelt Rick over het dekproces. Dus al dat dekken gaat Bertus niet in de koude kleren zitten. Elke ochtend checkt de bok alle vrouwtjes. "Als een geit in het wild leeft, is er natuurlijk veel meer concurrentie. Die is er nu niet, maar zo gedraagt 'ie zich nog wel."
Het is dus hartstikke normaal dat de kilo's bij Bertus eraf vliegen in het najaar. "Hij maakt zich echt ontzettend druk door overal achteraan te rennen, dat kost flink wat energie. De uitspraak 'geile bok' is niet voor niets", zegt de boer. "Maar het gewicht zit er nu wel weer aan hoor", stelt Rick gerust. "Voorlopig heeft 'ie even rust. En wanneer het dekseizoen weer aanbreekt, gaat die wel weer los."