Gemeente en bewoners gaan toch weer in gesprek over kap 74 jaar oude bomen

Het gaat om de twee grote bomen aan de linkerkant van de groenstrook
Het gaat om de twee grote bomen aan de linkerkant van de groenstrook © Joost Lankester
Utrecht - Een sprankje hoop voor bewoners rondom het Adriaan Mennickkwartier in Utrecht. Ze kwamen in actie om twee bomen van 74 jaar oud in hun buurt te behouden, maar een rechter oordeelde dat ze mogen worden gekapt. Energiebedrijf Eneco zegt nu de bomen voorlopig toch te laten staan.
In totaal mogen zestien bomen, die nu nog tussen de energiecentrale Merwedekanaal en Overvecht staan, worden gekapt. Ze moeten wijken voor een leiding van Eneco voor stadsverwarming. Het energiebedrijf begint aankomende week met het kappen van de bomen. Twee van de bomen, die de bewoners graag willen behouden omdat ze 74 jaar oud en "beeldbepalend" zijn, blijven voorlopig toch staan. Dat blijkt uit een brief die het energiebedrijf morgen naar omwonenden stuurt.
Ook vindt er op 7 maart opnieuw een gesprek plaats tussen de gemeente Utrecht, Eneco en omwonenden. Wat het precieze doel van dit gesprek is, is niet duidelijk. De gemeente Utrecht kon vandaag niet reageren op vragen van RTV Utrecht, maar zowel Eneco als de bewoners bevestigen dat er die dag een gesprek zal plaatsvinden.

Recht om te kappen blijft

Een woordvoerder van Eneco zegt graag in overleg te blijven met de bewoners. "Maar dat verandert niets aan uitspraak van de rechter. Het recht tot kappen blijft." Omwonenden zien het wel als overwinning. "Mogelijk blijven de bomen toch staan", zeggen ze.
De omwonenden hadden zelf een specialist ingeschakeld om te kijken naar mogelijkheden waarbij de bomen behouden kunnen blijven. Die concludeerde dat er een alternatief is, maar daarvoor moet de warmteleiding iets worden verlegd. Eneco stemde daarmee in, maar voor het plan moet ook de riolering aangepast worden. Dat wil de gemeente niet.