Na jaren bakkeleien zijn de blauwe hekken rond Utrechtse hijskraan eindelijk weg

De hijskraan zonder hekken
De hijskraan zonder hekken © RNU
Utrecht - De blauwe hekken rondom de historische hijskraan aan de Kanaalweg in Utrecht zijn eindelijk weg. De eigenaar heeft ze verwijderd nadat de rechter begin deze maand besloot dat ze weg moesten. De hekken liggen nu nog naast de hijskraan.
Over de hekken wordt al jaren gebakkeleid. Toen Diya Al Gazalli de kraan bij de voormalige Cereolfabriek in 2020 kocht, moest hij er van de gemeente in verband met de veiligheid hekken omheen plaatsen. Dat deed hij uit protest. Hij vocht de beslissing van de gemeente aan bij de rechter, kreeg gelijk, maar de gemeente ging in hoger beroep.
Ondertussen kwamen ook omwonenden in opstand. Zij vonden de hekken lelijk en daar ging de gemeente in mee. De hekken hadden volgens de gemeente nooit om het hele perceel geplaatst moeten worden en vormden een 'ernstige ontsiering'. Al Gazalli kreeg een last onder dwangsom, dit keer moest hij de hekken juist weghalen. Zo niet, dan zou een dwangsom van 3000 euro volgen.
Nu zijn de hekken dan eindelijk echt weg. Al Gazalli laat weten daar blij mee te zijn. "Vooral voor de omwonenden, het is fijn dat zij er niet meer tegenaan moeten kijken." Op de gemeente is hij vooral kritisch. "De wijze waarop zij met de situatie zijn omgegaan verdient niet de schoonheidsprijs."