Slachtofferhulp vorig jaar ruim 40.000 keer meer ingeschakeld

© RTV Utrecht
Utrecht - Slachtofferhulp Nederland heeft vorig jaar bijna 19 procent meer slachtoffers geholpen dan in 2022. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie uit Utrecht. Volgens Slachtofferhulp is de behoefte aan hulp groter dan in eerdere jaren.
De politie en het OM sturen meer mensen door naar de organisatie en het aantal geregistreerde misdrijven nam ook toe, zegt Slachtofferhulp. Online biedt de organisatie ook meer hulp, er was in 2023 een stijging van ruim 13 procent.
Ruim 248.000 mensen werden in 2023 door Slachtofferhulp geholpen. In 2022 was dit nog 206.000. "We zien de noodzaak van ondersteuning groter worden", zegt voorzitter van Slachtofferhulp Rosa Jansen. "Gelukkig weten mensen die te maken krijgen met strafbare feiten ons dan ook vaker te vinden. We hebben zowel meer praktische, emotionele als juridische hulp geboden."
De organisatie helpt slachtoffers op verschillende manieren. Zo wordt er onder andere gekeken wat de impact van een ingrijpende gebeurtenis op iemand is. Ook geeft Slachtofferhulp praktische tips en ondersteuning. Verder worden mensen doorverwezen naar andere instanties.
Het is vandaag de Europese Dag van het Slachtoffer. Op deze dag wordt er stilgestaan bij de positie van slachtoffers van misdaad. In Nederland rond deze dag door het Openbaar Ministerie, Fonds Slachtofferhulp en Slachtofferhulp Nederland extra aandacht besteed aan verbetering van de positie van slachtoffers van misdrijven en ongevallen.