Van Maradonna tot Mbappé: Galgenwaard omgetoverd tot groot voetbalmuseum

Verzamelaar Jesper Rabbeljee met twee van zijn vele tenues
Verzamelaar Jesper Rabbeljee met twee van zijn vele tenues © RTV Utrecht
Utrecht - Dit weekend wordt de FC Utrecht-stadion Galgenwaard omgetoverd tot het grootste pop-up voetbalmuseum van Nederland. Tenues van onder andere Mbappé, Ibrahimovic en Maradona zijn te bewonderen. “Het is één en al voetbalhistorie”, zegt Danny Jacops, organisator van The Football Factory.
Op vrijdagochtend worden de laatste shirts voorzichtig opgehangen. Het spierwitte tricot van Manchester United-speler Ryan Giggs staat op een sokkel midden in één van de zalen. “Hier begon mijn liefde voor voetbal”, zegt Jacops van The Football Factory.
Het tenue is gedragen tijdens het kampioensjaar ‘96-97. Danny was toen 10 jaar oud en keek zoveel mogelijk wedstrijden. “Het is de bekende, gouden lichting. Het was mijn eerste aanraking met voetbal.”

Oud en Nieuw

Het is één van de 750 tenues die te bewonderen zijn in de Galgenwaard. Verdeeld over drie verdiepingen is de expositie te zien. Bezoekers lopen een route langs voetbalhistorie. Niet alleen van de gestopte spelers als Giggs, maar ook van actieve spelers zijn tenues te bewonderen.
Ook zijn er unieke team-tenues te vinden, zoals het carnavalshirt van RKC Waalwijk van dit seizoen. Volgens Jacops is het museum een perfect familie-uitje. “Vaders kunnen herinneringen delen met hun kinderen. Terwijl de jongsten de shirts van hun helden kunnen bekijken.”
Op sommige plekken zijn die twee werelden bij elkaar gebracht. Op de derde verdieping is een Nederlands dreamteam, met zowel Johan Cruijff als Frenkie de Jong, samengesteld.

Verzamelgekte

Alle shirts die tentoongesteld worden, zijn van dezelfde verzamelaar Jesse Rabbeljee. "Ik heb thuis ruim twaalfhonderd tenues", zegt hij. Als jong jongetje begon hij al met het verzamelen van shirts met grappige sponsors en aparte prints. Daarna is het flink uit de hand gelopen.
Die tenues passen niet allemaal in de Galgenwaard. Daarom heeft hij een selectie gemaakt. Normaal gesproken heeft hij ze thuis veilig opgeborgen, maar dit weekend kunnen mensen ze aanraken. "Ik hoop dat ze dat niet met vette vingers doen", lacht hij.

Amateurhelden

Met glimmende ogen staat Jacops naar het tenue van Tim Pieters te kijken. “Dit is de speler die Ajax uit de beker heeft geknikkerd”, zegt Jacops, zelf trots PSV-supporter. De organisatie vindt het belangrijk dat amateurclubs een podium krijgen. “Het is een belangrijk onderdeel van de voetbalcultuur."
De horecaruimte op de tweede verdieping is helemaal omgetoverd tot amateurvoetbal-walhalla. Van veel clubs, zoals Spakenburg en IJsselmeervogels, hangen tenues. Met als bijzonderste item dus het shirt van de Hercules-speler. Op een goed verlichte sokkel in de hoek staat een pop met het tenue. “Je loopt van Van Basten, via Pieters naar Maradona”, glundert Jacops. De held van het bekersprookje van Hercules kon volgens de organisatie niet ontbreken.
Het museum is dit weekend geopend van zaterdag tot en met maandag. Hoe druk het precies wordt, durft de organisator niet te voorspellen. “De kaartverkoop gaat hard, maar het is nog niet uitverkocht.”