'Ja, daar zijn we weer': klimaatprotestanten terug in de Utrechtse binnenstad

© RTV Utrecht / Roos van Beijnen
Utrecht - Bijna tweehonderd klimaatactivisten blokkeerden vandaag vanaf 12.00 uur de Daalsesingel in Utrecht. Ze stonden - net als in december - voor het gebouw van Energie Beheer Nederland (EBN). Zo lang EBN doorgaat met het uitbreiden van gaswinning in de Waddenzee, zeggen de demonstranten terug te komen. "Het moet toch een keer duidelijk worden dat het zo niet langer kan?"
Er is een gemoedelijke sfeer op de Daalsesingel. Demonstranten zingen liedjes, drinken thee en praten met elkaar. Activisten houden borden vast met teksten als 'Zullen we weer Klimaatjes zijn?', 'Stop met boren' en 'There is no planet B'. Extinction Rebellion (XR) en Scientist Rebellion (SR) willen dat de overheid stopt met gasboringen. Dat is slecht voor het klimaat, roepen ze vanmiddag in koor.
Dit is niet de eerste keer dat XR en SR protesteren op de Daalsesingel. In december stonden klimaatactivisten er ook. Sindsdien is er bij EBN niet heel veel veranderd. "We staan hier eigenlijk met precies dezelfde eisen als vorige keer", zegt klimaatonderzoeker Iris Keizer. "We snappen dat ze niet van de ene op de andere dag kunnen stoppen met het boren naar gas. Daarom eisen we alleen maar: stop met de uitbreiding ervan. Want daar is de wetenschap heel helder over; daar is geen ruimte voor."

Wat houdt deze actie in?

Klimaatactivisten protesteren zaterdagmiddag nogmaals bij het kantoor van Energie Beheer Nederland (EBN), dat zich namens de Nederlandse overheid bezighoudt met gasboringen op land en in de zee.

De demonstratie wordt georganiseerd door Extinction Rebellion (XR) en Scientist Rebellion (SR). Volgens hen draagt EBN met de gasboringen bij aan de klimaatcrisis. Ze eisen daarom drie dingen van de Nederlandse overheid: die moet de waarheid vertellen over de klimaat- en ecologische crisis, stoppen met gasboringen en het Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty tekenen.

EBN laat RTV Utrecht weten te begrijpen waarom Extinction Rebellion protesteert bij hun kantoor. "Wij staan net als Extinction Rebellion achter een duurzaam energiesysteem. Zij vragen ons om te stoppen met nieuwe fossiele boringen. Maar in het kader van de voorzieningszekerheid denken we dat we op dit moment niet zonder aardgas kunnen."

Zo zag het klimaatprotest eruit: 'We blijven terugkomen zo lang het nodig is'

'Planeet leefbaar houden'

"Ik vind de aarde zoals hij nu is erg mooi", zegt een demonstrant met een protestbord in zijn hand. Hij wijst naar de zelfgetekende zeehonden op het bordje. "Ik wil de planeet graag zo houden. En dat lukt niet als we nog meer gas en olie gaan winnen." Een ander sluit zich daarbij aan. "Laten we verder gaan kijken naar andere energieoplossingen als we de planeet leefbaar willen houden."
"Ik denk dat we terug blijven komen zolang dat nodig is, en het blijft nodig totdat er serieuze actie wordt ondernomen. Net zolang totdat mensen gaan bedenken dat fossiel in de grond hoort", zegt een van de activisten.
Zo'n 200 mensen blokkeerden zaterdagmiddag deze Utrechtse verkeersader.
Zo'n 200 mensen blokkeerden zaterdagmiddag deze Utrechtse verkeersader. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

'Ik ben er voor de tiende keer'

Een wat oudere man protesteert zittend. Hij komt wel vaker bij een demonstratie van XR. "Ik ben er voor de tiende keer. Ik ben al naar veel demonstraties geweest, omdat de mens zich op een doodlopende weg bevindt. Ik denk niet dat ik de wereld hiermee kan redden, maar het is goed om te waarschuwen dat mensen zuiniger moeten leven."
Niet iedereen is blij met het protest op de Daalsesingel. Een paar geïrriteerde automobilisten reden langs. "Onze excuses naar iedereen die er persoonlijk last van heeft", zegt Keizer. "Wij bedoelen het niet persoonlijk. Ja, je moet omrijden, maar wij vinden dat niet opwegen tegen het probleem dat wij hier aankaarten."
Of de demonstranten nóg een keer de Utrechtse verkeersader gaan blokkeren? De meeste zeggen het niet te hopen, maar vrezen er wel een beetje voor. "Over een paar weken stap ik weer op de fiets richting Utrecht, denk ik. Want dit probleem lijkt voorlopig niet opgelost te worden."